HomeAgriculturaCollita molt irregular de cereals, després que la sequera va ensorrar les...

Collita molt irregular de cereals, després que la sequera va ensorrar les dues campanyes anteriors

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta que es preveu una campanya molt irregular de cereals a Catalunya. En concret, la producció esperada seria de 1.158.495 tones, un 31% inferior a una campanya mitjana (1.685.000 tones, incloent blat de moro).

Així doncs, malgrat l’increment en relació amb les dues campanyes anteriors -quan la producció es va ensorrar per la sequera-, enguany la collita de cereals seguiria força per sota de la mitjana.

El clima té un efecte importantíssim en la producció de cereal que, a Catalunya, és majoritàriament un conreu de secà

Antoni Llaràs, responsable de cereals de la FCAC, argumenta que “a les darreres campanyes s’ha constatat com el clima té un efecte importantíssim en el cicle productiu, des de la naixença al correcte desenvolupament de la planta i el rendiment final del cereal. A Catalunya, la major part de la producció cerealista és de secà i, per això, la sequera i l’augment de la temperatura provoquen una forta caiguda dels rendiments. D’altra banda, enguany, el rendiment en regadiu també està sent inferior a l’esperat”.

Algunes de les comarques productores més afectades per la sequera han estat Segrià, Pla d’Urgell, Anoia, Conca de Barberà, Segarra, Urgell i Noguera.

Per cultius, enguany, la producció de blat se situaria en 375.500 tones; l’ordi, en 542.000 tones; la civada, 74.000 tones i el triticale, 32.000 tones. De blat de moro, s’espera una producció de 132.000 tones que s’incrementarien si es poguessin fer segones collites per la major disponibilitat d’aigua.

La superfície total de cereal al 2024 seria de 328.000 hectàrees (6.000 hectàrees més que l’any passat) i el rendiment mitjà, d’uns 3.500 kg per hectàrea.

A diferència de Catalunya, les cooperatives preveuen que, en el conjunt de l’Estat espanyol, el rendiment mitjà dels cereals s’incrementaria a 4 tones per hectàrea, un 20% superior a la mitjana dels darrers 5 anys. La collita esperada superaria els 22 milions de tones (22,53 M tones), en una superfície de 5,6 milions d’hectàrees, segons dades del Ministeri d’Agricultura.

Tenint en compte el consum a nivell estatal, es preveu que enguany caldrà importar al voltant de 14 milions de tones de cereals.

Les cooperatives agràries representen el 42% del total de la producció de cereal a Catalunya i Catalunya representa el 5,83% de l’Estat espanyol.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 4 =

Últimes notícies