HomeAgriculturaComença la campanya de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre, amb...

Comença la campanya de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre, amb millors expectatives que al 2022

Els productors de fruita dolça de la Ribera d’Ebre han començat ja la campanya de recol·lecció de les varietats més primerenques. La campanya presenta bones expectatives per a la majoria, després de la caiguda de l’any passat a causa dels aiguats i les gelades.

En els propers mesos es recolliran unes 25.000 tones de fruita dolça i de pinyol, entre les quals destaquen el préssec, el préssec pla i la nectarina. Els cultius de la família dels presseguers, però, han patit una davallada important a la Ribera d’Ebre -la principal zona de producció del país- a causa del virus de la sharka.

El grup fruiter de Benissanet, la cooperativa més gran de la comarca, té previst recollir unes 5.500 tones de fruita dolça i de pinyol, una xifra notablement inferior a les 8.500 tones que es van produir anys enrere. Tot i això, es preveu una collita superior a la de l’any passat, quan la producció va caure pels aiguats i les gelades de la primavera.

“Hem començat molt bé, la floració tardana i abundant, la falta de pluges i la calor han afavorit que les primeres varietats de cirera que fem arribar als mercats tinguen un bon calibre, i la qualitat és excel·lent”, assegura el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Pinyol. Tot i això, reconeix que la sequera ha influït ja l’estat actual dels arbres fruiters.

D’altra banda, la cirera és el principal cultiu de fruita dolça de la Ribera i ha crescut en els darrers anys, fins a arribar a les 914 hectàrees segons les darreres dades de 2021; seguit del préssec (683 ha), la nectarina (421 ha) i l’albercoc (144 ha). Una bona part de la producció s’exporta a països d’arreu d’Europa i també a altres estats d’arreu del món, com és el cas de Dubai.

El projecte del kiwi seguix endavant

Des del Grup Fruiter de Benissanet estan observant l’evolució del pla pilot al voltant del cultiu del kiwi, que es va plantar l’any passat a la Ribera d’Ebre. Pinyol reconeix que “la mortalitat ha estat major a la que s’esperava”, ja que durant el primer any estava previst que es perdessen prop d’un 15 % de les plantacions, però finalment se n’ha perdut al voltant d’un 33 %. “Per a cobrir este contratemps, s’estan plantant nous kiwis i s’està dixant un petit espai a les finques per a noves varietats en un futur”, diu la tècnica comarcal del sector Agroalimentari, Núria Descarrega.

Enguany, es farà una formació especialitzada en el cultiu del kiwi dirigida als agricultors de la comarca, amb el suport de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya.

El pla pilot per a estudiar la viabilitat del kiwi es va promoure al sud de la Ribera d’Ebre com a possible alternativa a les plantacions de fruita dolça de pinyol, molt afectades pel virus de la sharka. El conreu de kiwis es va efectuar en tres finques diferents, de terra gravenca, terra sorrenca i també en el vessant ecològic, sense utilitzar-hi químics.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 54 = 55

Últimes notícies