HomeAgriculturaComença la campanya de reg al Delta i s’inicia el cicle...

Comença la campanya de reg al Delta i s’inicia el cicle de producció de l’arròs

Esta setmana s’ha donat el tret de sortida a la campanya de reg al delta de l’Ebre amb la inundació dels primers camps a l’hemidelta dret. El procés de solta de les aigües des del Canal de la Dreta va començar dilluns 19 d’abril per les zones de regadiu de Prats, Delta i Sant Jaume d’Enveja i està previst que a partir de la setmana que ve es comence a inundar ja els arrossars de la zona de Poblenou i de Sant Carles de la Ràpita.  A partir del pròxim dilluns, dia 26, la campanya de reg s’iniciarà també al marge esquerre.

OPERACIÓ PER TELECOMANDAMENT A L’ESQUERRA 

En el cas de l’hemidelta nord, la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre ha destacat que per primera vegada gran part del procés de solta de les aigües es podrà fer ja de manera automatitzada, després de la inversió realitzada els darrers anys en el projecte de telecomandament del Canal i d’automatització d’estacions de bombament.  Este sistema de telegestió que ja es va provar l’any passat, en una part de les zones de reg, “ens ha donat molts bons resultats, ja que implica un important estalvi energètic de llum i combustible i una millor gestió de l’aigua”, ha dit Javier Casanova, president de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre. A través del telecomandament l’obertura i regulació de comportes es fa per telegestió i permet regular al moment els nivells d’aigua de la xarxa de reg que permetrà un millor aprofitament de l’aigua des del punt de vista agronòmic i ambiental, a més d’una reducció dels costos energètics. El projecte va iniciar-se l’any passat amb la posada en funcionament del telecomandament de la sèquia número 2 i l’automatització de les estacions de bombament d’Olles, Pal i Illa de Mar, unes obres finançades pel Departament d’Agricultura. Este 2021, la Comunitat de Regants ha invertit 80.000 euros de fons propis en este projecte d’automatització i, davant els bons resultats obtinguts fins ara, la Comunitat intentarà tindre tot el sistema 100% automatitzat per a la pròxima campanya de reg. Com l’any passat a l’hemidelta esquerre, la soltada de les aigües es farà en una única fase al conjunt de la zona regable i no per sectors com es feia anteriorment. Es preveu que l’hemidelta esquerre estiga tot inundat entre 5 i 7 dies després de la solta d’aigües el 26 d’abril.

TRET DE SORTIDA AL CICLE DE L’ARRÒS

Amb la fase d’inundació dels camps es dona ja el tret d’inici a la campanya de l’arròs al Delta. El president de la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre, Manel Ferré, ha explicat –en declaracions a Canal Terres de l’Ebre- que en el cas de l’hemidelta sud l’aigua pel Canal va començar a córrer el dia 15 d’abril fins a la zona d’Illa de Riu i “esta setmana hem començat ja a soltar l’aigua per tota la xarxa de regadiu i canals de distribució perquè els camps d’arròs a poc a poc es vaiguen omplint d’aigua”. Ferré  ha recordat que “amb l’inici de la campanya de reg i la inundació dels camps es dona el tret de sortida al cicle  de producció del cultiu de l’arròs” i ha avançat que el procés de sembra podria començar ja a principis del mes de maig. Enguany la campanya de reg s’està duent a terme d’acord amb els terminis previstos, a diferència de l’any passat, quan la inundació de camps es va haver de retardar gairebé un mes a causa de les abundants pluges de la primavera que van condicionar els treballs de preparació i anivellació dels arrossars i van retardar la sembra fins a finals del mes de maig.
Un dels efectes que han començat a notar ja les comunitats de regants, quant a la petició d’aigua, és l’efecte de la sembra en sec, que cada vegada s’està estenent més, ja que s’ha demostrat una manera eficaç de lluitar contra el cargol poma, a més de reduir les tasques de manteniment. En el cas dels camps sembrats en sec la inundació es retardarà encara entre 20 i 30 dies. “Cada any notem que la sembra en sec va a més al Delta”, confirmava Ferré.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 62 = 70

Últimes notícies