HomePolíticaCompte enrere per a les eleccions municipals

Compte enrere per a les eleccions municipals

La cursa per les eleccions municipals ja ha arrancat. Amb l’inici d’any, els partits s’afanyen a tancar les darreres candidatures, i les agrupacions municipals, a escollir els caps de llista que concorreran als comicis del proper 28 de maig. Queden, doncs, disset setmanes per a la votació, i poc més de dos mesos per a donar el tret de sortida a la campanya electoral.

Fa quatre anys, les eleccions municipals a escala de país i, sobretot, en l’àmbit de les Terres de l’Ebre, van enlairar ERC, que va aconseguir els millors resultats de la història. A les quatre comarques ebrenques, va aconseguir 220 regidors als ajuntaments ebrencs, més del 44 % del total, i va assolir gairebé 34.000 vots. Els republicans, amb la marca Agrupament Municipal, van presentar 46 candidatures d’un total 52 ajuntaments ebrencs. El secretari de política municipal de la federació d’ERC a l’Ebre, Enric Adell, ha assegurat que l’objectiu per als propers comicis és “intentar millorar resultat, sobretot pel que fa al nombre d’alcaldies”. “Algunes van anar de molt poc i s’ha treballat molt en els últims quatre en municipis on no es va guanyar”, ha afegit. Com el 2019, els republicans presentaran llistes electorals a la gran majoria de municipis ebrencs i l’objectiu és repetir com a primera força consolidada als ajuntaments.

També esdevenir la primera força als consistoris de l’Ebre és l’objectiu de Junts per Catalunya. Al 2019, la marca va ser diferent i portava per nom “Junts per” i el nom de cada municipi. Quatre anys després, les llistes s’han dividit entre les que s’han adherit a Junts per Catalunya, les que són afins al PDeCat o les que han registrat una marca independent. És el cas, per exemple, de Junts per Tortosa, la formació liderada per l’alcaldessa Meritxell Roigé, i que es manté al marge de Junts i d’altres partits a escala nacional. La coordinadora de Junts per Catalunya a les Terres de l’Ebre, Annabel Marcos, ha destacat que “és el primer cop que Junts per Catalunya es presenta a les eleccions municipals amb la marca pròpia”, i ha subratllat que “l’objectiu no és altre que esdevenir la primera força: la que té més representants als ajuntaments i les alcaldies”. “En els últims mesos s’ha treballat molt, i la rebuda de la població ha estat molt bona. Podem dir que presentarem llistes a la gran majoria de poblacions de l’Ebre”, ha afegit.

El PSC va aconseguir 25 regidors i va consumar una forta davallada en les eleccions d’ara fa quatre anys. Els primers anys del procés ja van suposar una davallada important de vots i també d’alcaldes i regidors, que es van donar de baixa del partit i van seguir com a independents o van afiliar-se a altres formacions. Ara, els socialistes esperen créixer tant en nombre de candidatures, com en el percentatge de regidors i alcaldies. “Creiem que tenim una tendència bona i som optimistes. Tot i que no volem marcar-nos objectius, perquè no té gaire sentit”, ha assegurat el primer secretari del PSC a l’Ebre, Manel de la Vega. Tot i això, ha destacat que “el partit ha pogut aglutinar sectors progressistes dels municipis i fer candidatures diverses, a la vegada que s’ha treballat a escala local i nacional per a millorar les Terres de l’Ebre, com és el cas del nou fons nuclear”.

Totes tres formacions asseguren que en les properes setmanes aniran desvelant els caps de llista de les diferents poblacions ebrenques, a mesura que les agrupacions locals celebren les seues assemblees o s’avance en els processos de primàries.

Roigé, Faura i Jordan seguixen a Tortosa

A Tortosa, l’alcaldessa Meritxell Roigé ha estat escollida per l’assemblea de Junts per Tortosa com a cap de llista de la formació de cara al proper 28 de maig. Roigé és alcaldessa des de febrer de 2018, i va assolir el càrrec després de la renúncia de Ferran Bel. A les últimes eleccions municipals, amb la marca Junts per Tortosa, va obtenir set regidors dels 21 que hi ha al ple, i va iniciar el mandat governant en solitari. El gener de 2020, set mesos després de les eleccions, Junts per Tortosa i PSC van arribar a un acord de govern i les tres regidories socialistes es van incorporar a l’equip de govern, que tot i això va seguir en minoria. El passat mes d’octubre, el PSC va trencar el pacte i va abandonar les responsabilitats de govern per a tornar a l’oposició.

Una de les grans incògnites de cara a les eleccions del maig és si Junts per Catalunya i Junts per Tortosa acabarien formant una llista conjunta a la capital del Baix Ebre. La coordinadora de Junts per Catalunya, Annabel Marcos, ha assegurat ja, però, que “Junts per Catalunya es presentarà a les eleccions a Tortosa” i que ho farà amb la seua llista pròpia. Tot i això, l’agrupació local encara no ha decidit qui encapçalarà la llista.

Movem Tortosa, el principal grup a l’oposició, va anunciar ja l’octubre de l’any passat el seu candidat a l’alcaldia. Serà, de nou, Jordi Jordan, que ja va encapçalar la llista de la formació ara fa quatre anys i actualment és diputat d’En Comú Podem al Parlament de Catalunya.

El grup d’ERC va ser el primer a fer oficial el seu candidat a l’alcaldia. Ja al març de l’any passat, els republicans van fer oficial que optarien de nou per Xavier Faura com a cap de llista. Actualment, Faura és president del Consell Comarcal del Baix Ebre i del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate).

El PSC optarà per un candidat nou. Víctor Grau encapçalarà la llista electoral socialista al mes de maig. És un candidat jove que no ha estat abans regidor però ja ha assegurat que vol renovar l’activitat municipal de la formació i ha anunciat que treballarà per a formar “un pacte d’esquerres” a l’Ajuntament i trencar la possibilitat d’un possible pacte, de nou, amb Junts per Tortosa.

En les darreres setmanes hi ha hagut acostaments entre Movem i PSC per a poder presentar una candidatura única a la capital del Baix Ebre. Les agrupacions locals neguen que hi haja cap acord i, en principi, hi haurà dos llistes diferents de cara al proper 28 de maig.

Un altre candidat ja confirmat i que també repetirà com a cap de llista és Miquel Albacar, de Ciutadans, l’únic regidor que ha tingut la formació durant este mandat a la capital del Baix Ebre. En declaracions a Canal Terres de l’Ebre, Albacar ha assegurat que l’objectiu de la formació és créixer, i no ha descartat poden arribar a l’alcaldia si “hi ha un creixement, que és el nostre objectiu”, ja que “amb quatre regidors es pot aconseguir l’alcaldia, i els sondejos diuen que hi haurà un creixement en vots”.

D’altra banda, la CUP farà oficial, este proper dissabte, el nom de la candidata a les properes eleccions municipals. Serà en un acte al Centre Cívic de Ferreries amb la diputada al Parlament, Laia Estrada.

Quant a les formacions fora del ple municipal, s’ha fet oficial també que la formació Valents es presentarà per primer cop a Tortosa, amb l’exregidor de Roquetes Ximo Llopis com a cap de llista. Per la seua banda, des del Partit Popular també estan ultimant presentar una candidatura de cara al proper mes de maig.

Adam Tomàs, Ciscar i el retorn de Ferré

A Amposta, l’alcalde Adam Tomàs, d’ERC, optarà a un tercer mandat al capdavant de l’Ajuntament. Després dels grans resultats de la formació a les últimes eleccions, quan es van aconseguir 16 dels 21 regidors, buscaran seguir amb una àmplia majoria per a continuar amb el projecte de ciutat que van engegar ara fa vuit anys.

Un dels fets més destacats en estes eleccions serà el retorn a la política municipal de l’exalcalde Manel Ferré, amb la marca Junts per Catalunya, un fet que ha provocat que Manel Masià, l’únic regidor que tenia la formació al ple d’Amposta, haja renunciat al partit i haja seguit com a regidor independent i fundat la formació ‘Independents per Amposta’.

El principal grup a l’oposició, amb només dos regidors, és Som Amposta, que ja ha fet oficial que optarà per German Ciscar com a candidat, com fa quatre anys. A les files del PSC, Jordi Pérez serà el nou cap de llista. Actualment els socialistes tenen només una regidora al ple, Àngels Calleja, després que l’altra representant, Anna Tomàs, haja marxat de la formació i haja seguit com a independent.

Fora de representació, concorrerà a les eleccions el partit Ara Amposta -vinculat al PDeCat- i presentarà Pau Pujol com a nou cap de llista. Des del Partit Popular treballen per crear una nova candidatura.

Relleus a Móra d’Ebre

A la capital de la Ribera d’Ebre, l’alcalde Rubén Biarnés encapçalarà la llista de Junts per Catalunya de cara al mes de maig. Biarnés ocupava el número 8 a la llista de Joan Piñol i no va entrar com a regidor. La renúncia de Noèlia Guirao a l’acta va suposar la seua entrada al consistori al gener de 2020 i, per primer cop, optarà a l’alcaldia de Móra d’Ebre a les eleccions municipals.

ERC també presentarà una nova cap de llista. Serà Marta Montagut, que lluitarà per disputar l’alcaldia a Junts. Montagut no ha estat regidora amb anterioritat, i l’agrupació local ha optat per una candidata que aporte nous projectes a la capital de la Ribera d’Ebre.
El PSC ha fet oficial que presentarà candidatura, però l’agrupació local encara no ha escollit qui ocuparà el número 1, la mateixa situació que té Fem Poble Amunt, la candidatura de la CUP.

Fora de representació, s’ha fet oficial que la Federació d’Independents de Catalunya (FIC) presentarà candidatura a la capital riberenca i Eduard March en serà el cap de llista. D’altra banda, l’exalcalde Santiago Campos, únic regidor de Tots i Totes per Móra, no serà cap de llista per a cap formació.

Luz i Aubanell

A Gandesa, a quatre mesos vista, encara hi ha molt per decidir. Les úniques candidatures que s’han confirmat han estat les de l’actual alcalde, Carles Luz, que optarà a un quart mandat. Luz es presentarà este cop amb les sigles d’ARA Gandesa, després que no hi haja hagut acord amb Junts per Catalunya per a formar una candidatura conjunta. Fonts de Junts asseguren, però, que presentaran també alcaldia a la capital de la Terra Alta, i que es farà oficial en els pròxims dies.

Per ERC, Joan Aubanell serà el nou cap de llista. Actualment és regidor d’Alternativa per Gandesa, a l’oposició. El passat dissabte -dia 21- es va fer la presentació oficial de la candidatura al Palau del Castellà, on va participar també la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret.

Pel que fa al PP, l’únic regidor, Carlos Ruiz, no té previst continuar a l’Ajuntament, i des del partit no han fet oficial cap relleu. El PSC, que es va quedar sense representació a les eleccions de 2019, tampoc ha fet oficial que hi haja cap candidat disposat a ser cap de llista. Tot i així, fonts del partit asseguren que seguixen treballant per a proposar una nova candidatura a la capital terraltina.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 9 =

Últimes notícies