Conèixer el panyo!

Diumenge passat uns quants milers de persones, d’activistes i d’artistes vinguts d’arreu es van tornar a manifestar al pont “Lo Passador” a Sant Jaume d’Enveja i camí de Deltebre amb els crits unànimes de “Salvem lo Delta” i “Ja fem tard” exigint solucions immediates per a la protecció i preservació del Delta de l’Ebre. Tot just quan ja es compten 3 anys d’ençà que el Glòria va arrasar la barra del Trabucador provocant que el mar penetrés uns quants kilòmetres terra endins, inundant així milers i milers d’hectàrees d’arrossars i causant la mort indiscriminada de fauna, d’una fauna deltaica representativa d’una biodiversitat única a la Mediterrània.

Uns efectes devastadors fruit en part de l’emergència climàtica, però molt especialment,  fruit també de la inacció i de la incompetència durant dècades d’unes administracions (totes) que han estat incapaces de facilitar l’arribada, arrossegats pel riu i no transportats per excavadores i camions, dels milers i milers de metres cúbics de sediments  acumulats al pantà de Riba-roja.

Administracions que a partir de l’avaluació ambiental estratègica del Pla de Protecció (diuen) del Delta que en els propers anys només tenen previst d’invertir-hi 30 milions d’euros. De fet, 30 milions de finançament que la mateixa consellera Jordà, i a la Taula de Consens del Delta celebrada a Sant Jaume d’Enveja, no va descartar que fos compartit, malaguanyat sia!

En paral·lel i com ahir informava i ens recordava àmpliament el TN Comarques, ja fa només 10 anys dels centenars de terratrèmols patits a les nostres terres provocats pel Castor, aquell maleït magatzem de gas que el Gobierno va aprovar al 2008 aprofitant l’antic jaciment de petroli situat a poc més de 20 Km de la costa i del Delta i a més de 1.500 metres de profunditat.

Unes infraestructures, la del Castor i la de la planta d’operacions que es troba entre Ulldecona i Vinaròs, que encara no han estat desmantellades, i de les que el Ministerio in-competent continua sense calendari pel seu desmantellament. I la paràlisi  continua perquè tot just ara al·leguen que estan a l’espera d’un estudi d’impacte ambiental, estudi que en el seu moment i quan es van decidir a començar a injectar-hi el gas no va ser necessari en cap moment! Embolica que fa fort! 

I què mentrestant i només per les tasques de manteniment del Castor comporten una despesa de només 8 milions d’euros cada any. És a dir un acumulat de només 80 milions d’euros en 10 anys que ben bé que haguessin anat per facilitar l’alliberament dels sediments que de manera recurrent i inadmissible es continuen negant al Delta.

I alerta perquè aquestes tasques de manteniment ni de lluny són les aconsellables ni les imprescindibles quan resulta que els taps provisionals instal·lats al 2016 i que segellen (molt probablement ara ja no) els pous caducaven als 4 anys! És a dir, que ja portem prop de 3 anys amb els taps dels pous del Castor caducats!

I és que “Spain is diferent” i cada cop i molt a contracor tinc més coll a vall que Catalunya i els catalans i les catalanes “We are diferents” ens posa això de viure sotmesos als invasors, als opressors, als poders fàctics i als poders establerts! I així en continuem ben i ben dependents i sense dir ni -mu-, no sigui que l’amo se’ns enfadi!

Mentrestant al Parlament de Catalunya s’està amanint el pressupost del 2023! De 41.000 milions d’euros i qualificat com el més expansiu de la història. Per cert, dels més de 20.000 milions d’euros de l’espoli fiscal anual ni rastre de reivindicació contundent i sense complexes de cap dels grups parlamentaris! Llavors com n’hauríem de dir d’un pressupost de més de 61.000 milions d’euros? Súper-expansiu? Mega-expansiu? Expansible? Extensible? … amb dependència n’hauríem de dir molt i molt Justet! 

Per cert, pressupost beneït pel PSC-PSOE del 155 il·legal, és a dir, dels i de les que ens volen a la presó per qui som, per com pensem i pel que volem: la República CatalanaIndependent no? Que no és el mateix, ni de lluny, que la República de las Naciones Ibéricas!

Un pressupost beneït també pels Comuns, la crossa del PSOE al Gobierno més progressista de la història.

PS1. Marchena sí que ho ha tornat a fer! I se’ns dubte que ho fet amb l’aval incondicional de tots els que apuntalen el règim del 78. Amb la Monarquía autoritària al cap davant, amb el Deep State alçat i amb tots els grups parlamentaris nacionalistes-independentistes espanyols  del Congreso, independentistes de la seva España que no els hi toquin, que fan pinya sense fissures per continuar apuntalant  l’Estaca!

“Si no podem desfer-nos-en. Mai no podrem caminar!”

PS2. El dret a l’autodeterminació dels pobles és un dret reconegut internacionalment, és innegociable i no necessita de cap permís de ningú. La constitució espanyola, l’admet de manera explícita a l’article 10.2. I a més a més ja el vam exercir!

PS3. Tot just quan fa 20 anys del clam del “NO a la Guerra” d’Iraq. NO a cap Guerra al Món!

Ignasi Caballé Caire
Ignasi Caballé Caire
Professor d’educació física i emprenedor
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + = 11

Últimes notícies