HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catConstruir al darrere de la catedral de Tortosa, no!

Construir al darrere de la catedral de Tortosa, no!

L’enderrocament de les velles cases situades en alçada al darrere de l’absis de la catedral de Tortosa ha aportat visibilitat completa a la torre de Túbal del castell de la Suda. La imatge ja era impactant abans, però ara és espectacular. Ja era emblemàtica, ara és icònica.

No s’ha fet un descobriment, perquè era ben previsible la nova perspectiva. Tothom podia intuir com seria en el moment de fer fora aquells ruïnosos edificis. Perdonen la referència personal, però al mateix setmanari l’ebre es poden trobar publicats al llarg de molts anys nombrosos escrits meus demanant l’enderrocament. Reconec que era quasi una idea fixa.

El lamentable és que s’hagi tardat tants anys a enderrocar aquelles cases deshabitades sense cap valor patrimonial que degradaven l’entorn de la catedral i que ocultaven un tros de muralla especialment valuós i d’interès pels possibles visitants. En el darrer mandat de Meritxell Roigé es va prendre la bona decisió de comprar-les o expropiar-les per al seu enderrocament. Els processos d’expropiació són lents, però quan ja es tenien es va retardar en enderrocar-les. Ara ho ha fet el consistori presidit per Jordi Jordan, però impulsat per un incendi a un dels edificis. En tot cas, bona decisió. Tombar aquelles cases ha tingut un cost molt reduït i, per tant, no era un problema pressupostari.

No puc negar, però, una certa preocupació pel futur. Vaig llegir a l’ebre que l’Ajuntament no té decidit que farà en aquest solar. Sembla bastant clar, i dubto que hi hagi un sol ciutadà que pensi el contrari: simplement, no s’ha de construir res. Només picar la paret per a eliminar la resta de la casa que estava adherida a la base de la punta de Túbal, i que els tècnics comprovin si cal fer alguna tasca per a reforçar la consolidació.

No s’ha de construir allí cap edifici. Òbviament, caldrà urbanitzar, enllaçant les dues parts dels passejos de les muralles del castell, tant la construïda fa molts anys en l’etapa que era alcalde Vicent Beguer com la molt recent del període de Meritxell Roigé. I també fer d’aquell lloc un magnífic mirador sobre la catedral i el seu absis, un indret on a més s’hi fan espectacles i representacions. I posar una barana i potser bancs.

Serà un lloc, potser el preferent, on portar els que visiten la ciutat. I explicar-los que sembla que allí és el lloc d’origen del naixement de Tortosa, i que la llegenda diu que el nom de Túbal és el d’un mític personatge bíblic net de Noé i rei d’Ibèria.

Daniel Arasa
Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + = 12

Últimes notícies