HomeFestes‘Contalles cinteres’

‘Contalles cinteres’

El dissabte de la Cinta, a les 11 del matí, al Saló de Plens de l’Ajuntament, es va fer la presentació del llibre Contalles cinteres, d’acord a allò que anunciava el Programa Oficial de Festes de la Cinta.

El llibre presentat no es una edició convencional, es una edició atípica, especial, en homenatge a Joan Moreira Ramos, en el centenari d’haver guanyat el concurs d’una composició poètica destinada a un Himne per a la Mare de Déu de la Cinta.

Certament, ara fa cent anys, la Reial Arxiconfraria de la Cinta va convocar un concurs per premiar un poema, per a l’any següent musicar-lo i obtenir l’actual Himne de la Cinta. Al solemne Rosari del dissabte de la Cinta de l’any 1919, es va cantar per primera vegada el Fills de la terra tortosina…. i un any abans, concretament l’11 de juliol de 1918, a la primera pàgina del diari El Restaurador, les tortosines i tortosins van poder llegir per primera vegada, la lletra del que seria l’Himne de la Cinta actual.

Recordar i commemorar el centenari de l’himne de la Cinta és de justícia. Fer un homenatge a l’autor de la lletra de l’himne en el seu centenari també és de justícia. Fer un homenatge, dedicant-li un llibre en què el contingut principal són 10 Contalles cinteres del mateix Moreira, això ha sigut una genialitat…
Podem dir que l’homenatge fet a Joan Moreira ha estat l’excusa per a regalar-nos a natros mateixos la recuperació d’unes contalles cinteres, que equival a dir d’unes contalles deliciosament tortosines…
Les Contalles que conté el llibre, Moreira les va publicar a la revista La Santa Cinta entre els anys 1928 i 1935, que era editada per la Reial Arxiconfraria de la Cinta. Inicià la publicació l’any 1928, i s’autodefineix com:

“Revista promovedora de la devoción
a la excelsa
patrona de Tortosa, fundada para
conmemorar el XV
Cincuentenario de su glorioso descenso”.

I és que els anys acabats en 28 són cinquantenaris de la baixada de la Cinta, i els anys acabats en 78, òbviament, en són centenaris.

El Moreira que escriu aquestes Contalles és un Moreira madur. És un Moreira que torna a Tortosa, després dels anys d’estada a Ulldecona, en què ha fet una obra social i artística incommensurable amb l’Orfeó Montsià (cor amb més de 220 veus, orquestra amb 36-40 instruments, una escola nocturna per a adults, inimaginable en aquells temps…). És un Moreira sentimentalment destrossat per la mort en menys de tres anys de dos filles i un fill (Carme, 22 anys / Cinta, 21 anys / Lluís, 23 anys). La seva tornada a Tortosa coincideix amb la refundació de l’Orfeó Tortosí. Amb el temps, tornarà a agafar la direcció de l’Orfeó Tortosí, que viurà una de les millors etapes de la seva història, sobretot amb l’estrena apoteòsica de la Gran Jota Tortosina (any 1933), i en l’àmbit personal viurà un èxit aclaparador amb l’edició Del folklore tortosí (any 1934). Este Moreira de contrastos és el que escriu les Contalles a què mos estem referint.

Amb la lectura del nou llibre podem gaudir de contalles delicioses, com El test d’aufábiga o ¿De qui és esta pinyora?; contalles deliciosament ingènues, com Digues que Paula te ho diu o La carrasca i’l borinot,; contalles d’ambient casolà, com La Vengança del paraigües, contalles imaginatives com Història d’una gota d’aigua o Tan fàcil que siria!…; contalles autobiogràfiques, com Lo gafarronet de Bècu; contalles íntimes, en què Moreira despulla la seva ànima, com Nostra Mare o contalles increïbles, com Benedicite…..cantate; però en totes és una xalada la seva lectura, amb efectes clarament reconfortants per a l’esperit.

El llibre es completa, quant a les Contalles, havent fet una invitació virtual a Ramón Vergés Paulí, perquè a mode d’Epíleg 1, vol recordar la seva contalla El miracle de la bomba. I en un Epíleg 2, publica una contalla inèdita dels nostres dies, totalment verídica, d’una molt singular cantada de l’Himne de la Cinta…

En el Suplement del Centenari, destaquem la Gènesis de l’Himne de la Cinta, que ha suposat una interessant tasca de recerca.

Quant a les tapes i les guardes, és un goig poder gaudir d’uns dibuixos d’Antonio Cerveto. Per a l’edició original Del folklore tortosí, any 1934, Moreira va encarregar uns dibuixos a Antonio Cerveto per il·lustrar el text: Rosari en música, Lo ball de Sant Antoni i’ls encants, Lo bando del potaque i Lo rosari de l’aurora. Però la família de Moreira en conserva també un dibuix inèdit, que és una al·legoria del contingut del llibre Del folklore tortosí: un menestral donant forma a una fusta, una velleta amb el rosari a la mà i uns joves ballant la jota al so de gaita i tamborí.Tortosa treballant, Tortosa pregant i Tortosa xalant, les tres parts de què consta Del folklore tortosí. Quin goig poder gaudir de la publicació d’aquest dibuix, en la portada del nou llibre, reproduït amb la fidelitat i precisió que avui ens ofereix la tècnica actual; i aquí cal esmentar la professionalitat de la Impremta Querol, casualment la mateixa empresa tortosina, que l’any 1934 va imprimir a Moreira el seu Del folklore tortosí.

L’Ajuntament de Tortosa, editor del llibre amb la col·laboració de la Diputació Provincial, ha cedit una quantitat important d’exemplars a la Reial Arxiconfraria de la Cinta, per tal d’engrossir, amb la seva venda,  la campanya d’ingressos que està portant a terme per als xiquets en pobresa severa.  És a dir, la recaudació íntegra de la venda del llibre anirà a parar a Caritas i Creu Roja.

Per acabar, si hagués de resumir molt breument què és el nou llibre Contalles cinteres, els diria simplement:… “és un Moreira”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 26 = 31

Últimes notícies