ACN Barcelona .- La proposició de llei de protecció d’oliveres monumentals, presentada pel PSC-Units, continua el tràmit al Parlament. La iniciativa ha arribat al debat de totalitat sense esmenes de retorn, després que JxCat i ERC hagin retirat les que havien presentat. El text vol protegir les oliveres amb segles d’edat i assegurar una gestió adequada i la permanència on són arrelades, prohibir explícitament la seva extracció, trasplantament i la comercialització. La llei preveu crear una comissió tècnica, una llista d’oliveres i oliverars monumentals actualitzada anualment i els recursos destinats a la seva protecció i millora. La llei, que prohibeix “malmetre, matar, explantar o comercialitzar” aquestes oliveres, preveu un règim de sancions amb multes de fins a 500.000 euros. També accions de promoció –amb una menció especial ‘Oli d’oliva verge extra de les oliveres monumentals de Catalunya’ o del paisatge.
La llei vol establir que les oliveres que en el seu dia van ser arrencades i trasplantades fora del seu espai originari ja no es podran moure del mateix espai “per no causar-los-hi més danys”. Pel que fa als exemplars que estan en vivers a l’espera de ser venuts i replantats, les empreses propietàries hauran de fer-ne una declaració del nombre que tenen a les seves instal·lacions. Les que tenen en propietat, “en cap cas podran ser extretes d’allí”. Les funcions de control i vigilància quedarien delegades en el cos d’Agents Rurals.
El diputat socialista Jordi Terrades ha defensat que aquests arbres “deixin de ser només arbres agrícoles, forestals o ornamentals” i passin a ser “elements únics d’un patrimoni cultural que formen arbres monumentals vius”. Segons el PSC, la llei ha de servir per a evitar l’espoli que en els darrers anys s’ha produït al territori del Sénia. Terrades ha reclamat a la Generalitat que, mentre es tramiti, s’estableixin mecanismes de moratòria per frenar les extraccions d’oliveres.
El diputat de Ciutadans Francisco Javier Domínguez ha celebrat la lluita per protegir les oliveres monumentals, especialment a les Terres del Sénia, i reclama que es faci complir la llei, quan estigui tramitada, i que els resultats siguin evidents. Tot i això, ha retret al Govern que no hagin fet fins ara un pas per a fer un projecte de llei i que s’hagin esperat a una proposició de llei. D’altra banda, ha criticat que el grup socialista “parli de diàleg” mentre han presentat la iniciativa sense debatre-la amb altres grups.
Domínguez, que va treballar a l’Ajuntament de Tarragona, ha explicat que es penedeix d’haver tolerat, fa anys, que es plantessin oliveres a una rotonda de la ciutat. “Les podem gaudir però no sabia el forat que deixa una olivera quan la treus del territori; que no torni a passar mai més”, ha afegit.
La diputada d’En Comú Podem Yolanda López ha avisat que vigilaran els terminis que estableix la llei per evitar que continuï l’espoli de les oliveres: “Encara que les oliveres siguin centenàries, esperem que la tramitació no ho sigui”, ha reclamat.
La diputada de la CUP-Crida Constituent Natàlia Sánchez ha opinat que aquest text és “un bon punt de partida” per acabar amb l’espoli de les oliveres i ha reclamat al Govern quina resposta legal pot donar al “robatori que es pateix avui dia”. En aquest sentit, ha demanat que es tingui en consideració una moratòria que serveixi per frenar l’arrencada d’oliveres durant el període de tramitació de la llei. Finalment, ha dit que la protecció no ha de ser dirigida a “un conjunt gairebé museístic d’oliveres” o que només tingui en compte “les més excepcionals”.
El portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández, ha defensat que era “evident” que s’havia de regular i evitar l’espoli. Després de felicitar el PSC per la proposició de llei, ha indicat les mancances que esperen que es puguin negociar, com tenir presents en la regulació als propietaris i administració local, incloure’ls d’alguna manera en la comissió tècnica prevista i fer encara més divulgació i promoció.
La diputada republicana Irene Fornós ha fet una crida a protegir les oliveres del “negoci especulatiu” que “no té en compte el valor dels arbres que fa centenars d’anys que estan arrelats” i que “només busquen especular amb diners i deixen un paisatge que tarda èpoques a recuperar-se”. Fornós ha lamentat la “poca predisposició del PSC per mirar de treballar plegats” en la proposició de llei i n’entreveu una voluntat “partidista”.
Per JxCat, la diputada Montserrat Macià ha reclamat la preservació de les oliveres i ha desitjat que com a recurs patrimonial esdevingui un incentiu per a l’economia del territori. D’altra banda, ha considerat que el text presentat pels socialistes inclou “alguna debilitat” que va fer que el seu grup en presentés esmenes, que finalment s’han acabat retirant. Finalment, ha demanat que aquesta llei serveixi perquè les Terres de l’Ebre no acumuli “més greuges” cap a una regió que “se sent ‘Ventafocs'”.
Els grups han felicitat la plataforma ‘Salvem lo Montsià’ per la lluita, així com la feina feta des d’alguns municipis. Des de l’hemicicle han seguit el debat a la totalitat l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, i l’advocat tarragoní Paco Zapater, que dimarts va entregar al president de Parlament gairebé 100.000 firmes en defensa d’una legislació catalana que protegeixi les oliveres mil·lenàries del Sénia, i la resta del país.
En una visita recent a Ulldecona, el president de la Generalitat, Quim Torra, es va comprometre a aprovar la normativa que blindi i protegeixi aquests arbres monumentals, declarats per la FAO, Patrimoni Agrícola Mundial.