HomeAgriculturaContinua la veda biològica del pop roquer a les costes ebrenques

Continua la veda biològica del pop roquer a les costes ebrenques

Este és el segon mes que els pescadors de pop roquer de les Terres de l’Ebre no pescaran. L’aturada es va iniciar el mes de juliol i es prolongarà tot el mes d’agost com a mesura per aconseguir augmentar la població d’esta espècie.

És la primera vegada que la veda biològica es du a terme a les costes ebrenques, des que l’any passat esta fórmula es va estendre a tot el litoral català a petició del sector. La veda biològica consisteix a fer coincidir les aturades de la pesca amb el període en què les femelles de pop roquer es troben en la fase de posta.

Així, les Confraries de Pescadors de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, la Ràpita i les Cases d’Alcanar, incloses en l’àmbit territorial del Comitè de Cogestió del Pop Roquer de les Terres de l’Ebre capturat amb cadups i nanses, no pescaran pop, fet que ja s’ha vist reflectit a les notes de primera venda de les principals llotges de comercialització del pop, que han estat mínimes; només contenen algunes captures accidentals de modalitats no dirigides al pop.

Val a dir que la veda biològica varia segons la zona del litoral on s’aplique. Concretament, ja és en vigor a la zona principal del delta; s’està fent el juliol i l’agost, però quant més cap al nord l’aigua és més freda i la reproducció es va retardant; per això, comença més tard.

Un pla de gestió específic

La mesura de la veda biològica s’emmarca en el pla de gestió del pop roquer capturat amb cadups i nanses, específic per a les Terres de l’Ebre, que es va aprovar la setmana passada. El pla regula altres aspectes de la pesca com la limitació en nombre i dimensions dels ormeigs autoritzats, l’establiment de condicions d’accés al cens d’embarcacions, ja que caldrà una llicència especial, o la possibilitat de simultaniejar amb altres arts i ormeigs.

A més, estableix una senyalització i una norma marc sobre la qual es desplega el comitè de cogestió. El pla es va impulsar per “la gran rellevància social i econòmica” de la modalitat. 66 embarcacions hi participen, “una flota pesquera amb alta dedicació i d’un recurs amb alt potencial d’abundància”. Capturen al voltant del 40% del pop desembarcat al país.

Els cadups o les nanses escades – usades a la costa rocallosa del nord – són estris de baix impacte ambiental i alta selectivitat, i es calen en “un entorn idoni” per al creixement del pop, amb aigües riques en nutrients i fons de sorres fines i substrat fangós.

A Catalunya la captura del polp roquer està regulada des de 2019. “Després hem anat fent, creant dos comitès de cogestió, a la Catalunya Central i ara a les Terres de l’Ebre, on hi ha més producció de pop roquer”, ha remarcat el cap de Recursos Marins. “Abans s’havien fet regulacions molt teòriques, amb vedes de molts mesos, que es v demostrar que el sector no podia complir“, ha afegit. El comitè de cogestió estableix “vedes creïbles i funcional” que es poden respectar i que tenen efectivitat.

Pesca sostenible

Rodon explica que el pop roquer és “un gran supervivent”, “que habita i caça allà on troba aliment, que s’espavila”. “Només hem d’ajudar-lo una mica a què no se sobre pesque, que és el que busca la veda i el pla de gestió, per tenir cada any la mateixa producció de polp o incrementar-la, ja que la pesquera és molt important per a la zona de les Terres de l’Ebre.

El cap de Recursos Marins remarca que el pop català no és una espècie en perill, “de cap manera”. “Ho està més la pesca” que no té relleu generacional, ha apuntat Rodon. Els preus es mantenen i les produccions van bé, però el comitè de cogestió ha de suposar un reforç per tenir una pesca sostenible i real, amb normes que es puguen complir.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 29 = 38

Últimes notícies