El 8 de maig, el Dia Internacional de les Dones, se celebra enguany a les Terres de l’Ebre i a tot el país amb el repte d’aturar els corrents -sovint vinculats a l’extrema dreta- que neguen les desigualtats de gènere, sobretot entre els jóvens, i de reivindicar la senzillesa dels objectius feministes davant d’unes xifres que parlen per si soles. De fet, la campanya institucional del Govern de la Generalitat amb motiu del 8M du com a lema “Tan senzill com feminisme”, amb un missatge proper que destaca el paper del feminisme “per a millorar el dia a dia de totes les persones”. Per a aconseguir la igualtat, se reclamen coses lògiques com tindre les mateixes oportunitats, tornar a casa tranquil·les; compartir les faenes de la casa o decidir sobre el propi cos.
I és que encara les dones ingressen un 27,8 % menys en la pensió que els hòmens; la dedicació de les dones a la casa i a la criança és de 15 hores més a la setmana que els hòmens, i el 83 % de les dones tenen por de caminar soles de nit. Una consulta a l’estadística elaborada pel Govern al voltant de la relació entre les dones i el món laboral, actualitzada l’últim trimestre del 2024, permet afegir que la taxa d’activitat i la taxa d’ocupació encara és més baixa en les dones i que la taxa de temporalitat i parcialitat dels treballs és més alta en les dones. I això que hi ha més dones amb estudis superiors i que les dones abandonen menys de forma prematura els estudis [vegeu gràfics]. Concretament en els darrers tres mesos de l’any passat, l’ocupació femenina es va reduir un 1,1 %, a diferència de la masculina, que va augmentar.
Serveis i indústria són els dos sectors que van perdre ocupació femenina en el trimestre. En xifres absolutes, les pèrdues més destacades corresponen a l’hostaleria, com és habitual en els quarts trimestres per l’estacionalitat del sector; el comerç al detall, i altres activitats industrials.
La taxa d’atur femenina va tancar el 2024 en el 8,9 %, 2 punts percentuals per sobre de la masculina, i si s’analitza l’atur registrat, prop de 3 de cada 5 persones són dones. Més del 60 % de les persones aturades de llarga durada són dones.
“Les diferències en el món laboral s’expliquen per les diferents càrregues familiars: les dones escullen treballs a temps parcial per a poder dedicar-se a les cures”, analitza la directora territorial d’Igualtat i Feminismes a l’Ebre, Mercè Guirao.
També hi ha dades que conviden a valorar el progrés cap a la igualtat, si bé s’estima que esta no s’assolirà abans de 130 anys. Per exemple, en el plànol de les tendències positives, se pot constatar que la taxa de temporalitat en la faena de les dones va assolir a finals del 2024 un mínim històric del 12,9 %, però encara és 3,2 punts superior a la masculina. També les dades d’afiliació de les dones a la Seguretat Social mostren un ascens interanual del 2 %.
Acte a batea
Posar damunt de la taula este ball tan significatiu de xifres és la finalitat d’este 8M, que també vol fer una menció especial a la dona rural. En este sentit, resulta simptomàtic que l’acte institucional del Govern a les Terres de l’Ebre es farà este divendres, 7 de març, a la sala polivalent de Batea i comptarà amb una taula redona sobre la dona al món rural. Hi participaran Marcela Otamendi, de la cooperativa Dones Arrosseres del Delta de l’Ebre; Eva Casanova, del molí Lo Nostre Arròs; Rosa Domènech, del Celler Clua i Laura Bladé, de la formatgeria Laura. Tancarà l’acte la consellera d’Igualtat i Feminismes, Eva Menor.
Mercè Guirao posa l’accent en què la igualtat s’ha d’assolir a través de la coeducació, metodologia que busca disminuir tant com siga possible els efectes d’una educació sexista sobre els nens i les nenes, per a contrarestar el rearmament masclista a les xarxes socials. Per això, perquè cal fer els jóvens menys vulnerables als corrents negacionistes, el Govern a l’Ebre ha apostat perquè la lectura de la declaració institucional del 8M vaja a càrrec de l’alumnat de tres centres: l’Escola Mare de Déu del Portal de Batea, l’Institut Terra Alta de Gandesa i l’Escola Agrària de Gandesa, amb la participació també de l’Associació de Dones “La Templada” de Batea. També hi haurà exposada la mostra “Dones Rurals. Dones de les Terres de l’Ebre-Terra Alta”.
Manifestació a Tortosa
L’Assemblea Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre ha convocat per a este dissabte, 8 de març, una manifestació unitària al territori amb motiu del Dia Internacional de les Dones Treballadores. La marxa començarà a les 17:30 h a la plaça Barcelona de Tortosa, recorrerà el centre de la ciutat i finalitzarà al mateix lloc d’inici, on hi ha previstes intervencions de diferents col·lectius. L’objecte principal de la mobilització serà el rebuig als discursos d’odi i concretament a l’extrema dreta que els alimenta. El lema serà “Espolsem discursos d’odi, estenem feminismes. Contra l’extrema dreta arrepleguem sororitat”. Núria Rodríguez ha exercit de portaveu de Vaga Feminista i assenyala la necessitat de combatre “una ideologia que nega l’existència de les violències masclistes, ataca els drets de les dones sobre els seus propis cossos, nega qualsevol identitat de gènere que no siga la binària i normalitza discursos racistes i xenòfobs”. Durant els dies previs al 8M, Vaga Feminista ha animat la ciutadania a penjar roba lila o cartells amb el lema de la mobilització als balcons i compartir-ho a les xarxes socials. A la manifestació participaran dones de diferents col·lectius com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), la PDE, l’Associació per a la Integració de Discapacitats (ASSIDE), la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes, Les Arremblades LGTBIQ+, el col·lectiu Terres de l’Ebre amb Palestina, Reacciona i els sindicats USTEC i CGT.
Tot just CGT ha convocat una vaga general per a este 8 de març, incloent-hi les tasques de cura no remunerades o precaritzades que majoritàriament són assumides per les dones. “Esta vaga no és només d’àmbit laboral, és de cures, de consum, d’agitació i mobilitzacions a tot el territori”, sosté el sindicat. Els majoritaris, UGT, CCOO i USOC, llegiran un manifest conjunt este divendres a les 12 h al carrer Ciutadella de Tortosa.
Més enllà dels temes centrals d’este 8M, el Govern planteja també les necessitats específiques de les dones en salut, que “van més enllà de la salut sexual i reproductiva”, i Guirao fa referència a la bretxa de gènere en noves tecnologies: menys accés i menys ús de les dones a les TIC i menys possibilitats de participar en el disseny i desenvolupament d’estes tecnologies. “El feminisme s’ha d’entendre com un moviment per a la construcció d’una societat més justa, equitativa i inclusiva, al cap i a la fi més democràtica”, tanca Guirau.