HomeSense categoriaCostes aixeca a la finca de Bombita la primera berma de protecció...

Costes aixeca a la finca de Bombita la primera berma de protecció prevista al Pla Delta del Ministeri

BAIX EBRE // El Ministeri de Transició Ecològica ha construït este hivern una duna de protecció, denominada berma, al frontal litoral de la Finca de Bombita de Deltebre, en una zona d’accés restringit. La berma és una de les principals actuacions previstes al Pla de protecció del delta de l’Ebre que el Ministeri ha tret a consulta pública. Es tracta d’una duna de protecció de 3 metres d’alçada i que s’ha pogut aixecar amb sorra extreta de l’entorn de la llacuna del Canal Vell.

Canal Terres de l’Ebre ha pogut enregistrar les primeres imatges d’esta berma que, segons el cap del servei provincial de Costes, Antoni Espanya, és una obra d’adaptació al canvi climàtic que té com a objectiu aturar l’impacte de grans temporals com han estat el Glòria o el Filomena. La berma s’ha construït 450 metres terra endins, darrere d’una zona d’acomodació. “És una obra d’adaptació al canvi climàtic, de manera que quan hi haja temporals d’alta intensitat que cada vegada són més recurrents, hi haja una zona de dissipació de l’energia, lliure d’activitats humanes, que funcione com a espai de seguretat, i amb un final de recorregut que és esta berma –de tres metres d’alçada- que pot ser habilitada també com a via verda”, ha explicat Espanya. 

Segons consta al Pla de protecció del Ministeri, esta duna es construirà paral·lelament a tota la costa de Deltebre, des del Fangar fins a Riumar, a una distància d’entre 300 i 500 metres terra endins, al darrere de l’anomenada zona d’acomodació. A més, insisteix Espanya, es preveu una “gestió activa” d’arenes per a mantenir l’actual línia de costa: “El pla preveu que cada any es mobilitzaran entre 150.000 i 350.000 m3 d’arena a les zones amb més regressió i en este punt en concret l’arena es portaria des de la punta del Fangar”. Segons Espanya esta aportació de sorra seria de forma anual, primer amb mitjans terrestres i després a través de dragues, “de manera que es faria un recreixement de la platja per a compensar la pèrdua anual de platja per l’erosió sedimentària i això es faria a tot el frontal litoral de Deltebre”.

La consumació del pla Delta L’Ajuntament de Deltebre ja va denunciar en el darrer ple municipal que el Ministeri estava executant estes obres a Bombita, cosa que consideren la consumació del Pla Delta i del retrocés de la línia de Costa. Segons l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, que participa en un documental que està preparant Canal Terres de l’Ebre sobre el Pla Delta del Ministeri, les obres executades són una “barbaritat” i les considera del tot “inoportunes”, tenint en compte que el Pla Delta encara està en consulta pública i obert a modificacions. “Em causa decepció i tristesa perquè és com si ja acceptéssem este retrocés naturalitzat”.

A més, ha lamentat que l’Estat haja aprofitat la titularitat pública de la finca per a executar esta actuació pilot, sense consens al territori i ha posat de manifest que esta actuació pilot s’ha executat sense cap tipus de procediment d’exposició pública o d’estudis d’impacte ambiental, ni tampoc han comptat amb el vistiplau de l’Ajuntament de Deltebre o de la Generalitat de Catalunya. Soler ha insistit que l’estratègia “d’acomodació” plantejada pel Ministeri “és la pitjor de les opcions possible” i ha assegurat que sí que acceptarien la construcció d’una duna de protecció, però en este cas la que es va aixecar després del Glòria a les platges de la Bassa de l’Arena i la Marquesa, i molt més proper a la costa.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 1 =

Últimes notícies