HomeSocietatJóvens emprenedors, el futur del sector primari ebrenc

Jóvens emprenedors, el futur del sector primari ebrenc

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya dona suport als jóvens emprenedors catalans que en la convocatòria 2020 van sol·licitar l’ajut per a instal·lar-se en una explotació agrària. Així, d’acord amb el pressupost plurianual, s’ha resolt favorablement un total de 232 expedients d’ajuts (31 a l’Ebre) per un import total de més de 6,5 milions d’euros en forma de subvenció directa, 825.000 euros dels quals adjudicats a les Terres de l’Ebre. Molts són els motius pels quals els jóvens opten per dedicar-se al sector primari.

Adrià Llambrich, apicultor

En el cas de l’Adrià Llambrich, jove apicultor del Perelló, graduat en Filosofia, va demanar una incorporació i un pla de millora respecte de la inversió inicial que volia fer: “Això t’ajuda a pagar una part del que et compres i amb unes condicions de deute amb un interès molt baix”. Segons el jove apicultor “És necessària una empenta per part de les administracions per a tirar endavant els seus negocis, ja que el sector primari és un sector molt envellit i té una competitivitat més inferior que els altres sectors”.

Mercè Albiol, apicultora

Un altre cas, és el de la Mercè Albiol, també apicultora del Perelló. Amb només 21 anys va decidir dedicar-se al sector apícola, com el seu pare, a qui des de ben petita ja acompanyava. “Quan vaig acabar el batxillerat, vaig voler inscriure’m a un cicle superior, però no vaig poder entrar degut a l’alta demanda. Va ser així quan vaig plantejar-me dedicar-me a l’apicultura”.

Ella també va demanar un pla de millora i actualment compta amb unes 200 caixes d’abelles repartides per tot el territori català. La jove apicultora ha valorat molt positivament esta iniciativa de la Generalitat: “Sense estes ajudes seria molt complicat començar un projecte d’esta magnitud degut a la inversió que s’ha de fer”. Tot i la seua edat ha volgut dixar clar que “en general m’he sentit recolzada, que una dona tan jove es dedique a este ofici pot ser poc comú però al capdavall, no és cap impediment”.

Marc Mostino, ramader

Marc Mostino és un jove de 22 anys de Sant Jaume d’Enveja que, no obstant la seua edat, ja compta amb un ramat de 500 ovelles. La seua família sempre havia tingut vaques, però la seua història és ben curiosa: “Un dia el meu pare va arribar i va dir-me que havia comprat 150 ovelles i jo, sorprès, li vaig preguntar què faríem amb tantes ovelles”.  Des d’aquell moment, Marc va interessar-se per l’ofici i a poc a poc ha anat creixent dintre del sector sense haver fet la incorporació, una ajuda que dona Agricultura per a instal·lar-se en una explotació agrària, “primer vull agafar experiència, és un ofici molt difícil i que s’està perdent. La gent vol sortir en cap de setmana i això amb este ofici no és compatible”, ha explicat.

Josuè Sabaté, ramader

Josuè Sabaté de 29 anys, veí de Rasquera, ve d’una família amb arrels al sector primari, a les quals ell dona continuïtat alhora que obre nous camins amb una energia renovada. “La cabra de llet sempre m’ha atret molt perquè hi pots treballar en diversos aspectes: reproductius, alimentaris, productius, etc.”, explica. Abans d’endegar el projecte comptava amb un bon bagatge: els coneixements que aporta ser fill d’una família dedicada a la ramaderia, i un bon currículum acadèmic: graduat en Ciència i Salut Animal, i màster en Alimentació animal.

Josuè va començar la seua activitat fent la incorporació i amb un pla de millora, el qual ha considerat vital: “Estic molt agraït, gràcies a estes ajudes vaig poder començar amb la magnitud que vaig començar”. 

Estes ajudes, que s’obren cada quatre anys, li permeten millorar les infraestructures, adquirir més material i invertir en qualsevol millora a nivell tècnic i d’estalvi energètic. “S’ha de fer, és vital. El sector primari és un sector fonamental. Si no es treballa, estem perduts. Un país que pot produir-se tot l’aliment de la seua població és un país competitiu i sostenible”, ha destacat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies