HomeSense categoriaCostes fa retrocedir el passeig de l’Arenal per a evitar els danys...

Costes fa retrocedir el passeig de l’Arenal per a evitar els danys de futurs temporals

EDICIÓ PAPER // El Servei Provincial de Costes del Ministeri per a la Transició Ecològica ha decidit fer una actuació de retranqueig al passeig marítim de la platja de l’Arenal de l’Ampolla que ha suposat l’enderroc de 2.500m2 de passeig i tirar enrere la línia del passeig, entre 2 i 10 metres, depenent de la zona. L’actuació s’ha fet aprofitant les obres de reparació dels danys del temporal Glòria i el que pretén és evitar els danys de futurs temporals. “El passeig de l’Ampolla està molt exposat als temporals de gregal, de component nord-est, i allí arriben temporals amb molta intensitat i energia. El que hem fet, després del Glòria, en lloc de fer una reparació del que hi havia, hem fet una actuació de retranqueig”, ha explicat el cap del servei provincial de Costes, Antoni Espanya. Davant un escenari de canvi climàtic, el Ministeri ha optat per fer obres que tinguen la màxima “perdurabilitat” i evitar fer les mateixes actuacions de reparació, una vegada i una altra. “A l’Arenal s’ha fet un replantejament del passeig marítim. Ens adaptem al que veiem, que és l’erosió i els danys que provoca el mar. Intentem evitar repetir les mateixes obres cada any“, apuntava el subdelegat del Govern espanyol, Joan Sabaté, en una visita d’obres el passat divendres.

L’actuació s’ha fet en el tram de 400 metres de la platja de l’Arenal, on, a més de tirar endarrere la línia del passeig, s’hi ha fet una escullera de protecció –que no existia- i s’ha restaurat la platja amb una aportació de la sorra acumulada a la pista d’accés a les Olles. “Preveiem que esta solució és la que pot funcionar millor, ja que està pensada per a que puga resistir temporals d’alta intensitat”, diu Espanya. Segons Costes caldrà veure ara com respon el nou sistema pel que fa a la distribució de sorra de la platja, “però si en este sector s’han de fer reposicions de sorra abans de cada estiu no hi ha problema, ja que tenim un gran dipòsit de sorra a la gola de la bassa de les Olles”. Les obres del passeig de l’Arenal de l’Ampolla estaran acabades en els pròxims dies.
 

Reperfilat de la costa d’Alcanar
En el cas d’Alcanar no ha calgut fer cap actuació de retranqueig, ja que en este cas, el passeig està més allunyat del mar i la Punta de la Banya fa de protecció natural dels temporals de gregal i els de garbí i migjorn “són més rars i amb menys virulència”, apunta Espanya. En el cas d’Alcanar el Ministeri ha actuat reperfilant la costa i redistribuint els 20.000m3 de còdols que el Glòria va dispositar al passeig marítim i carreteres pròximes a la costa on el temporal va arribar a acumular 1,5 metres de gruixos de còdols. L’Ajuntament d’Alcanar va extraure els còdols de la via pública i les va dipositar a la platja i l’actuació de Costes ha consistit a “reperfilar” la costa redistribuint els 20.000 m3 de còdols. Fins i tot s’ha pogut regenerar la platja de l’Estanyet que feia anys que no existia i s’ha fet altres treballs de reparació d’espigons, camins i accessos.
 

Cordó dunar al litoral de Deltebre
En el marc de les obres d’emergència del temporal Glòria, el servei provincial de Costes ha actuat també al litoral de Deltebre, per a restaurar l’amplada de la platja de Riumar, i també s’ha aixecat un cordó dunar d’uns 6 quilòmetres aproximadament entre el Nen Perdut i la platja de la Marquesa. S’han mobilitzat 50.000m3 d’arena provinent de les finques pròximes a la costa, on el Glòria va dipositar grans quantitats de sorra. A més, Costes ha rehabilitat la pista que dona accés a la punta del fangar i ha dragat el port d’Illa de Mar.
 

Fase final dels treballs al Trabucador
En el cas de les obres de restauració de la barra del Trabucador, el Ministeri s’ha enfrontat en “l’obra més complexa i costosa” de reparació dels danys del Glòria. No va ser fins al passat 28 de maig, després de 4 mesos del temporal, que Costes va poder tornar a tancar la barra. Ara els treballs es troben ja a la fase final i Espanya ha avançat que s’ha aconseguit restaurar bona part de l’amplada de la barra. “Hem superat les expectatives de restauració. Inicialment preveiem restaurar una amplada d’entre 50 i 70 metres i al final arribarem a una amplada d’entre 100 i 150 metres i en alguns punts arribarem als 200”.

“Hem superat les expectatives de restauració a la barra del Trabucador”, Antoni Espanya.

Espanya explica que, amb tot “quedarà una obra fràgil” i que el Trabucador tornarà a patir petits trencaments en cas de temporals d’intensitat mitjana i alta i recorda que cal fer “actuacions estructurals”“Al Delta hem de dixar d’anar a remolc de la natura i ens hem d’avançar amb actuacions preventives als punts fràgils”, ha dit Espanya que s’ha mostrat partidari de fer accions d’aportacions d’arena: “La gestió activa d’arenes és la clau del futur de la gestió del litoral del Delta”, ha conclòs. 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

21 + = 22

Últimes notícies