HomeSense categoriaCreix l’economia i l’ocupació a Tarragona i l’Ebre, però preocupa la...

Creix l’economia i l’ocupació a Tarragona i l’Ebre, però preocupa la temporalitat de la contractació

Les cambres de Comerç de Tortosa, Tarragona, Reus i Valls han presentat esta setmana l’Informe de conjuntura econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre del segon semestre del 2019, elaborat per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV.

L’informe conclou que l’economia del Camp i l’Ebre ha continuat creixent “a un ritme interessant” durant el segon semestre del 2019. Entre les dades es destaca que el nombre de persones ocupades ha augmentat un 0,95% en dades interanuals el segon semestre del 2019, una xifra que representa unes 3.000 persones ocupades més. El comportament sectorial ha estat molt divers. Així, mentre que el nombre d’ocupats ha augmentat en 1.000 en l’agricultura, en 3.200 en la indústria i en 7.300 en els serveis, ha disminuït en 8.500 en la construcció que registra el nombre d’ocupats més baix des de l’any 2008. 

Pel que fa a la taxa d’atur continua disminuint, “però ho fa d’una manera relativament lenta” i en el segon semestre s’ha situat en el 14,16% a tota la província, tres punts per sobre de la taxa catalana. L’informe apunta també que l’atur registrat disminuïx més a les Terres de l’Ebre que al Camp de Tarragona. 

Pel que fa al nombre de treballadors afiliats a la Seguretat Social ha augmentat un 2,08% (6.437 afiliats més) en dades interanuals del conjunt provincial, amb una variació del 2,27% al Camp de Tarragona i de l’1,17% a les Terres de l’Ebre. La variació global ha estat lleugerament inferior a la catalana, que ha augmentat un 2,34%.

 

Temporalitat i poca especialització

L’informe posa l’accent també en el fet que, malgrat el creixement econòmic que s’observa a la zona, “s’hi crea poca ocupació”. Així el primer trimestre del 2019, les contractacions laborals han caigut un 3,88% al conjunt provincial, malgrat l’augment de 4,51% registrat a les Terres de l’Ebre que no han pogut compensar la caiguda de 6,02% del Camp de Tarragona.

La contractació temporal i la de menys d’un mes continuen dominant. De fet, l’informe destaca que la dinàmica de creació d’ocupació mostra fortes variacions interanuals per sectors econòmics, “cosa que indica l’excessiva temporalitat de l’ocupació” i “l’escassa especialització de la mà d’obra de la zona, que permet que s’adapte a diferents activitats econòmiques però que provoca una baixa utilització de les seues capacitats formatives”. 

 

Cauen les empreses de menys de cinc treballadors

Pel que fa a la dinàmica empresarial, en l’informe es destaca que l’oferta empresarial de centres de cotització de la Seguretat Social ha disminuït un 0,65% al conjunt de la província, amb una variació de -0,55% al Camp de Tarragona i-d’1,03% a les Terres de l’Ebre. Al conjunt català s’ha experimentat un augment del 0,26%. A l’àrea, el descens ha estat motivat per les empreses de fins a cinc treballadors, que han caigut un 1,66% i han pressionat a la baixa les dades globals. En canvi, el nombre d’empreses de mida més gran ha augmentat més a la zona que al conjunt català en els trams de menys de 251 treballadors i amb dades lleugerament inferiors a les de més. D’altra banda, fins al maig del 2019 el nombre de societats constituïdes ha disminuït a la zona en dades interanuals, i el pes d’aquestes societats en el conjunt català ha caigut fins a representar un 6% de les creades i un 2% del capital.

 

Les exportacions i les conseqüències del brexit

Les dades d’exportació indiquen un increment del 9,56% fins al maig del 2019 en consideració interanual i les d’importació, del 8,46%. L’augment ha estat significatiu, i resulta rellevant que les vendes cresquen més que les compres. Les exportacions del sector químic a partir del mes de març és el que ha impulsat els bons resultats de la zona per al 2019 i és que el sector químic representa un 55% de les exportacions. 

També preocupa els efectes que pot tenir el Brexit sobre l’economia de la zona a partir del 31 d’octubre. L’informe apunta que un dels efectes que el Brexit pot tenir sobre l’economia tarragonina i ebrenca pot estar en el turisme i en els residents britànics a la zona, molt d’ells jubilats, ja que pot comportar una disminució clara de la demanda, atès que la capacitat de compra es pot veure reduïda per una previsible devaluació de la lliura. Les dades de comerç exterior de mercaderies sembla que estan més controlades, ja que les exportacions han anat disminuint des del 2016 (del 8,46% el 2016 passen al 6,10% el maig del 2019). L’informe conclou, per tant, que “si considerem les xifres, els efectes directes del brexit no haurien de representar un daltabaix en el total del comerç exterior de la zona”.

 

Incertesa per la situació política

En la presentació de l’informe, els representants camerals van destacar que davant la situació de creixement de l’activitat econòmica, el repte per al territori són les dificultats en crear ocupació i reduir atur i van assenyalar que la situació política, sense pressupostos ni a Catalunya ni a l’Estat espanyol, és un greu inconvenient per a l’activitat empresarial, ja que malgrat els esforços de les empreses per ser més competitives, tal com indica l’augment exportador, això no és suficient i les expectatives d’inversió empresarial operen amb una gran cautela.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 4 =

Últimes notícies