Els controls de qualitat de l’aigua que fa de forma periòdica Agbar, l’empresa gestora del servei, van detectar, el 6 d’agost, que hi havia excés de nitrats en l’aigua de consum al nucli urbà d’Ulldecona per l’increment de consum, en un 15 % respecte a les dades del mateix període de l’any passat. Combinat amb un període de sequera, això provoca un augment de concentració en aqüífer i fa que se superen els 50 mg/l en un territori ja amb nivells molt elevats de nitrats al sòl, amb una mitjana dels darrers anys al municipi de 47 mg/l.
L’excés de nitrats s’ha incrementat un 15 % respecte
al mateix període de l’any passat
L’aigua es pot fer servir per a netejar, fins i tot aliments, o dutxar-se, però la ingesta de quantitats elevades de nitrats pot produir problemes de salut, per això es recomana que les persones incloses dins d’algun dels grups de població especialment vulnerables s’abstinguen de consumir aigua per a beure o cuinar: dones embarassades, infants, adults amb un nivell reduït de l’acidesa gàstrica o bé que prenen antiàcids, grups de població que tenen genèticament alterada la capacitat de transport d’oxigen de la sang (com dèficit hereditari de l’enzim metahemoglobina-reductasa) i les persones amb anomalies estructurals de l’hemoglobina (Hb Ms). Cal tenir en compte que quan l’aigua es bull no desapareixen els nitrats, sinó que se’n provoca la concentració.
Solucions
Mentrestant, l’Ajuntament d’Ulldecona i Agbar han gestionat quatre punts d’autoservei de subministrament d’aigua en dipòsits homologats a la plaça Diputació, avinguda Escoles, plaça Catalunya/carretera de la Sénia i el passeig de la Via. Paral·lelament, l’Ajuntament i Agbar han mantingut nombroses reunions i contactes amb altres administracions i empreses, com el Departament de Salut i l’Agència Catalana de l’Aigua, per tal de resoldre l’excés de nitrats, amb l’opció d’instal·lar una planta d’osmosi, una planta de resines d’intercanvi iònic o un reactor biològic.
L’avís afecta només el nucli d’Ulldecona i no els barris. Un dipòsit al barri Castell subministra als Valentins, Sant Joan del Pas, les Ventalles i la Miliana, on les analítiques de l’aigua estan dins dels paràmetres normals, ja que, segons explica l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura Brusca, el municipi disposa de dos punts de captació, “el pou del Castell, que abasta el nucli urbà d’Ulldecona, i el dipòsit dels barris”, i la problemàtica no afecta el segon dipòsit, on “les analítiques surten perfectes”.
Les restriccions només afecten el nucli d’Ulldecona
i no els barris pedanis
L’Ajuntament mantindrà, en els pròxims dies, el subministrament d’aigua potable amb camions cisterna i dipòsits, i en fa arribar a casa de les persones que ho necessiten i que tenen dificultats per anar-la a buscar. L’alcaldessa afirma que treballen “de manera intensa: hem mantingut diverses reunions per a acabar de concretar quina és la solució. No sabem si pot durar uns dies encara, per la qual cosa el que sí que estem fent és ubicar punts de distribució d’aigua potable” per a concretar les millors solucions a mitjà i llarg termini, i que prompte podran posar data i executar “les obres necessàries per a acabar amb la problemàtica”.
A més, l’Ajuntament facilita aigua directament a persones que no poden traslladar-se per diversos motius, servei que es pot sol·licitar trucant a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania al 977573034 o enviant un WhatsApp al 696 934 878.