HomePolíticaCs Tortosa es queda sol al ple en defensa del monument, en...

Cs Tortosa es queda sol al ple en defensa del monument, en plena campanya del Corembe

El col·lectiu per la reinterpretació del monument franquista del riu (Corembe) va il·luminar, el dia 4 de març al vespre, la part superior del monòlit, en un acte reivindicatiu per a reclamar a l’Ajuntament que faça marxa enrere en la descatalogació i el reinterprete com a monument a la pau en virtut del resultat de la polèmica consulta ciutadana del 2016; just el mateix que tres dies després va demanar, amb una moció al ple, el grup municipal de Ciutadans, que tot just proposava donar una subvenció de 6.000 euros al Corembe perquè s’encarregue del manteniment del monument.

“Cap partit va obtenir en les eleccions municipals el percentatge de vot sobre el cens que va aconseguir la reinterpretació”, insistix l’únic regidor del partit taronja, Miquel Albacar. “La setmana passada ens acusava de prevaricar per no voler donar una llicència a SERCOSA -pels assuts al tram final del riu- i ara ens diu que no donem la llicència a la Generalitat per a traure el monument i que donem una subvenció a dit al Corembe?”, va reaccionar el regidor de la CUP, Sergi Arnau, que va concloure que és impossible reinterpretar un monument feixista. No només la CUP, però, va votar en contra de la moció. També ho van fer els dos partits al govern, Junts per Tortosa i el PSC, i la resta de grups de l’oposició, Movem Tortosa i ERC. “Ens demana prevaricar. Si vostè fos alcalde, votaria a favor de la seua moció?”, va dir Domingo Tomàs, regidor de Junts per Tortosa.

El resultat va ser que Cs va tenir la fotografia que el portaveu d’ERC, Xavier Faura, li va retreure que “buscava de forma electoralista”: es va quedar sol en defensa del monument i de les tesis del Corembe, que amb la il·luminació del monument amb projectors des de la vora del riu, va voler demostrar “que la rehabilitació és possible”.

La resta de partits també van recordar-li majoritàriament, a Ciutadans, que la qüestió ja es va debatre quan el Corembe mateix la va dur al ple a través d’una recollida de signatures, i que no tenia massa sentit tornar-la-hi a portar. Albacar considera que la Llei de Memòria del 2007 exclou, com a símbols franquistes a retirar, “monuments amb valor artístic o arquitectònic”, però Faura li va contestar que el monument és il·legal perquè “no és un vestigi de la guerra sinó un símbol d’exaltació feixista”.

La regidora de Memòria, la socialista Dolors Bel, va recordar també que el monument no és propietat de l’Ajuntament; que el desmantellament està “paralitzat” per la justícia i que el consistori ha fet “el que legalment havia de fer”, tesi compartida per Junts per Tortosa. “La pau no es contruïx amb monuments”, va tancar Bel.

Com que Cs i el Corembe van incloure el rebuig a la guerra d’Ucraïna en la seua moció i en l’acte d’il·luminació del monument, respectivament, Francesc Vallespí, en representació de Movem, va argumentar que “totes les guerres són fruit d’il·luminats autòcrates amb ments malaltisses” i que “els símbols imposats pels guanyadors no han d’existir”.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies