HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catCultura és habitar la Ciutat i el Medi

Cultura és habitar la Ciutat i el Medi

Cultura és habitar la Ciutat i el Medi, és part de la Cultura que Vivim com a fet quotidià i així ho incorpora la Capital de la Cultura Catalana de Tortosa 2021 com un dels seus eixos, entenent que la Cultura ha de ser clau en la renovació i transformació de les ciutats, i aquesta capitalitat suposa un projecte que consolidarà Tortosa com a ciutat inclusiva, creativa i sostenible.

Habitar no és només un viure en un espai interior, un habitatge o un edifici, habitar és un fet cultural quotidià, a casa i a l’espai públic, un espai en el qual passem bona part de la nostra vida i que hem de considerar un bé comú on poder passejar, on trobar-nos i xerrar, on sentir-nos a gust. Aquest espai públic, aquest medi, aquest poble, aquesta ciutat on habitem i fem cultura han de ser agradables i contribuir a la convivència. I això passa per tenir una especial cura cap a ell i treballar per fer-lo atractiu, segur, accessible i mantenir-lo i cuidar-lo perquè forma part de la nostra acció d’habitar i viure, de la nostra cultura.

Des de l’Ajuntament de Tortosa treballem per la millora de l’espai públic. És una de les nostres prioritats amb accions com la millora de l’accessibilitat i senyalització, l’eliminació de barreres arquitectòniques als carrers del centre i nucli històric, l’arranjament de voreres i paviments a barris com Ferreries i el Temple, la renovació d’espais infantils i d’esbarjo al Parc Municipal o l’arranjament de camins al barri de Sant Llàtzer, entre altres. També estem treballant en la creació de nous espais i àgores de convivència com la remodelació de la plaça de l’Ajuntament i el seu entorn, la nova plaça de la Catedral, que incorporarà l’espai museogràfic Cota 0 on contemplar part del que va ser l’espai públic de Tortosa en el passat, o la millora de la Costa del Castell com a punt d’accés a les muralles i fortificacions que també seran objecte de millores i transformació com ara la muralla del Rastre, Tenasses o Bonete. Accions que continuaran i s’incrementaran gràcies a la modificació pressupostària que hem presentat per a aquest 2021, centrada en l’atenció a les persones, amb un increment de la despesa social; la reactivació econòmica; una clara aposta per la Cultura i el Patrimoni i actuacions a l’espai públic i a tots els barris i pobles del municipi, com a elements clau per a la recuperació econòmica i la transformació de la ciutat i el medi.

Una modificació que incorpora importants accions en l’habitatge i l’accés digne a l’habitatge. Aquest any iniciarem una de les nostres grans apostes com és la creació del Pla local d’habitatge de Tortosa. Un Pla amb el qual, partint de l’anàlisi i la diagnosi de la situació actual i de les condicions socioeconòmiques i urbanístiques podrem definir estratègies i propostes per aconseguir el dret dels ciutadans a gaudir d’un habitatge digne en condicions assequibles. Des de la regidoria d’Urbanisme fa temps que estem treballant en aquest sentit, i la modificació del pressupost ens permetrà la compra de solars i edificis al centre històric i la rehabilitació d’habitatges per a habitatge social, continuar oferint ajuts a la rehabilitació amb la finalitat de fomentar la millora de l’eficiència energètica i la sostenibilitat, la conservació, la millora de la seguretat d’utilització i de l’accessibilitat, i ajuts al lloguer per a persones grans i impulsar l’Oficina Local d’Habitatge com a element clau per desenvolupar les nostres polítiques d’habitatge.

La cultura és habitar la ciutat i el medi. La Cultura entesa com a element transformador de les nostres ciutats, del nostre espai públic com a espai de trobada i del seu desenvolupament sostenible. Traçat urbà, habitatges, béns immobles civils i religiosos, equipaments, parcs, places, muralles i sistemes defensius, carrers i voreres, tots formen la ciutat i el medi i tots són part de la Cultura que Vivim. Treballem totes i tots junts per millorar-los, cuidar-los, fer-los assequibles i accessibles a tothom i sentir-nos orgullosos d’ells, orgullosos de Tortosa com a ciutat, espai i medi, orgullosos de la Tortosa per Viure, de la Tortosa que tu vols.

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
arquitecte, vicepresident de Joventuts Musicals de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 2 = 11

Últimes notícies