HomeCulturaDaniel Arasa presenta divendres 1 d'octubre el llibre, "Gent de Jesús", amb...

Daniel Arasa presenta divendres 1 d’octubre el llibre, “Gent de Jesús”, amb centenars de biografies de gent del poble

El periodista i escriptor Daniel Arasa presenta el divendres 1 d’octubre, a les 19,00 hores a l’Edifici Immaculada de Jesús i dins del marc de les Festes de Sant Francesc, el seu nou llibre, “Gent de Jesús”, subtitulat, “Lo poble dels 7 cervells” on reuneix centenars de breus biografies i pinzellades de la vida de persones naturals de Jesús o que hi van viure durant anys. E n el seu conjunt mostra la vida actual i la història del poble des del segle XVIII quan va anar creixent com a nucli urbà, sense que falten les referències al convent franciscà de segles anteriors. Es tracta del recull de personatges molt rellevants que van viure a la localitat, molt per sobre de la mitjana de les poblacions amb una demografia similar. Com explica l’autor, “és un fet diferencial de Jesús respecte a la majoria de poblacions, perquè, a banda dels allí nascuts o altres residents civils que hi van anar a viure, el poble va ser la seu on van néixer, van tenir el Noviciat i tenen la Casa Mare dues ordres religioses (Consolació i Teresianes); va estar durant uns 50 anys el Col·legi Màxim dels Jesuïtes de la província d’Aragó (Catalunya, Aragó, València i Balears); el Seminari del Bisbat de Tortosa; el convent de les Carmelites; l’Hospital de Santa Creu i el Col·legi de la Immaculada”. Això va fer que durant anys o gran part de la seva vida residissin a Jesús no pocs que aleshores, “i sobretot més tard, serien personalitats destacades a tota Espanya i fins i tot algunes a nivell mundial. De manera especial hi va haver alguns jesuïtes reconeguts en els camps social o científic, però també nombroses religioses que van fundar col·legis, hospitals, etc. a diversos països del món”.
El llibre està estructurat seguint l’ordre alfabètic dels cognoms, de forma que “democratitza” els allí inclosos, en el sentit de no considerar més important una persona o una altra en funció d’aparèixer més aviat o més endarrere al text. El llibre desvetlla biografies de centenars de persones, la quasi totalitat de les quals mai havien aparegut a cap publicació. Hi ha algunes personalitats més conegudes i importants a la vida de Tortosa com l’historiador Enric Bayerri o l’escriptor i polític Joan Cid Mulet; qui va ser alcalde de Tortosa, Vicent Beguer; artistes rellevants com el ceramista Joan Panisello i el vitraller Pere Valldepérez; o el jove motorista Jeremy Alcoba, així com nombrosos professionals destacats.
Daniel Arasa ens explica que la majoria dels ressenyats són ciutadans de vida ordinària molt normal, “una existència a la qual no hi falta grandesa, però tampoc no hi manquen casos curiosos, com qui, a principis del segle XX, quan era molt estrany que algú viatgés lluny, va fer de taxista a Nova York; o un altre que robava l’oli de la seva pròpia família per a vendre’l i afegia aigua al trull, de forma que no ho notaven fins molt més tard, quan anaven treien l’oli i es trobaven que sota era aigua. O un gran científic autodidacta com Joaquín Landerer que va fer novedosos experiments en els camps de la física, l’astronomia o la geologia”. Es donen també els “pioners”, les primeres famílies que van constituir el poble a partir del segle XVIII, o persones de diverses professions singulars, com enterramorts, o d’altres ja desaparegudes com les pentinadores que anaven per les cases a pentinar les dones, o els constructors de carros dels pagesos.
L’obra dedica també apartats extensos dedicats a persones de cadascuna de les ordres religioses, a la parròquia, a l’hospital i al Col·legi de la Immaculada, està editat per Linx Edicions, amb seu a Roquetes i té una extensió de 405 pàgines en format gran. Daniel Arasa va publicar fa més de dos anys el llibre “Jesús en guerra”, un extens volum amb un estudi molt detallat de la Guerra Civil de 1936 a 1939, que anava des dels assassinats comesos pels republicans durant el conflicte fins a la posterior repressió franquista.
Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 1 =

Últimes notícies

-->