HomeSocietatDefensen des de les Terres de l'Ebre el manteniment dels jutges de...

Defensen des de les Terres de l’Ebre el manteniment dels jutges de pau

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, s’ha reunit avui, 8 de juliol, a l’Ajuntament de l’Aldea amb una delegació de jutges de pau de les Terres de l’Ebre per fer front comú davant la nova llei espanyola de mesures d’eficiència organitzativa del servei públic de justícia, que té com a objectiu suprimir aquesta figura. Ciuró ha estat rebuda a l’Aldea per l’alcalde, Xavier Royo, i altres membres del consistori.

Com ja ha defensat en actes anteriors la consellera Ciuró, la tasca dels jutges de pau és “essencial i necessària, sobretot als pobles més petits i més mal comunicats”, atès el seu caràcter de servei social de primer ordre. “Hem constatat un cop més que el jutge de pau reivindica la seva feina de proximitat i que l’oficina municipal de justícia que es planteja no és una alternativa. La desaparició de la justícia de pau és un element més pel desequilibri territorial”.

En la trobada, celebrada a la Sala de Plens, Ciuró ha remarcat la importància de fer front comú per evitar la supressió de la figura dels jutges de pau que pretén la llei estatal. També ha destacat que “per tal de mantenir la cohesió social en una Catalunya vertebrada, no podem deixar a la intempèrie els ciutadans sense aquesta figura de pau”.

L’alcalde de l’Aldea, per la seva part, ha fet saber que “en el plenari de l’ajuntament el 16 de juny ja vam aprovar per unanimitat la moció a favor de mantenir la figura del jutge de pau”, ja que, segons ha remarcat, és una figura totalment necessària per als veïns i veïnes.

Més de 25.000 actuacions, només el 2021, a les Terres de l’Ebre

A les comarques de les Terres de l’Ebre i de Tarragona hi ha un total de 176 jutjats de pau del total de 184 municipis existents. L’any 2021 els jutges de pau van dur a terme 25.801 actuacions només a Terres de l’Ebre. El total d’activitat registral és de 16.044 actuacions, mentre que l’activitat processal arriba a una xifra de 9.757.

Els jutjats de pau, efectius i més propers

Els jutjats de pau són òrgans unipersonals amb jurisdicció al terme municipal i se situen en les localitats on no hi ha jutjat de primera instància i instrucció. Aquesta figura aconsegueix acostar la justícia a la població amb actuacions que es basen, primordialment, en la mediació.

Els jutges de pau són presents en 898 dels 947 municipis de Catalunya i són escollits pel ple municipal. Són l’estructura judicial més àmplia a Catalunya i són competents en els àmbits civil, penal i del Registre Civil.

En l’àmbit civil, tracten dels assumptes de quantia inferior a 90 euros. En l’àmbit penal, des del mes de juliol de 2015, gestionen actuacions d’auxili judicial (exhorts), perquè les faltes que atenien fins a aquella data han passat a ser delictes en els quals ells ja no tenen competències.

El passat 30 de juny el Parlament de Catalunya va votar a favor de mantenir els jutjats de pau a Catalunya.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 11 = 18

Últimes notícies