HomeEconomiaDel reciclatge de les càpsules de cafè, a produir Arròs Solidari al...

Del reciclatge de les càpsules de cafè, a produir Arròs Solidari al delta de l’Ebre

Des de l’any 2011, la Cambra Arrossera del Montsià i l’empresa líder en càpsules de cafè Nespresso participen en el projecte Arròs Solidari. Es tracta d’una iniciativa d’economia circular, que permet reaprofitar el marro del cafè de les càpsules per a produir, com no pot ser d’altra manera al delta de l’Ebre, arròs.

I és que anualment, es consumixen grans quantitats de càpsules de cafè que, fins fa uns anys, un cop usades no eren més que un altre residu. Però des de l’any 2011, i gràcies a la intervenció de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, que va fer d’intermediària, tant des de Nespresso com des de la Cambra han trobat la manera de continuar donant-los una altra vida.

Segons explica Nayara Fuentes, la gestora de sostenibilitat de Nespresso, “el Projecte Arròs Solidari naix del somni de l’empresa per a impulsar el reciclatge i donar una nova vida a les càpsules utilitzades, cosa que al mateix temps ens permet ajudar col·lectius desafavorits”. Per a fer-ho, l’empresa cafetera té habilitats més de 4.000 punts de recollida de càpsules de cafè arreu de l’Estat espanyol. Fuentes detalla que, des de l’any 2021 el seu sistema de reciclatge s’ha obert per a la resta de fabricants de càpsules de cafè, la qual cosa va propiciar el Cercle RECICAP. “És una aliança per a impulsar un sistema col·lectiu de recollida i reciclatge de càpsules, tant d’alumini com de plàstic, d’àmbit nacional. A la zona de les Terres de l’Ebre, els consumidors poden dipositar les seues càpsules als punts habilitats del supermercat Mercadona, que també forma part d’esta aliança”, apunta.

Un cop recollides les càpsules utilitzades, es traslladen fins a l’empresa multinacional de gestió de residus Tradebe, que s’encarrega de la separació de la càpsula d’alumini del mateix cafè que conté. L’alumini es convertix en un lingot perquè puga ser fos i tornat a convertir en matèria primera, que retorna a l’economia productiva per a altres usos. De fet, segons la portaveu de Nespresso, l’objectiu de l’empresa és que “les càpsules es fabriquen, almenys, amb un 80 % d’alumini reciclat a finals del 2022”.

Quant al pòsit de cafè, el barregen amb fertilitzants i productes orgànics fins a produir un compost d’alta qualitat i ric en nutrients, que envien a la Cambra Arrossera del Montsià. Este adob orgànic endolcix els camps, aporta matèria primera, estructura i nitrogen, i millora, diu Fuentes, les propietats del sòl, cosa que contribuïx a lluitar contra el canvi climàtic.

A partir d’aquí, “ens encarreguem de distribuir este compost als cinc pagesos que, actualment, participen en este projecte, per a adobar les 58 hectàrees de camps d’arròs que es troben al marge dret del Delta, on, posteriorment, es cultivarà este cereal”, explica el president de la Cambra, Jordi Marcel Matamoros. “Un cop seguem l’arròs blanc, el posem en unes sitges, separat de la resta de producció habitual, fins que arriba el moment d’empaquetar-lo”, conta.

Les previsions d’enguany apunten que d’estes 58 hectàrees sortiran fins a 184.000 kg d’arròs blanc que, un cop envasats, Nespresso adquirirà i enviarà íntegrament als 54 Bancs d’Aliments d’Espanya que formen part de la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments. Així, doncs, tots aquells que reciclen les càpsules que consumixen diàriament, hauran aportat el seu gra de cafè a fer a arribar arròs a aquells que més ho necessiten.

Segons detalla Matamoros, durant estos onze anys, d’ençà que va iniciar-se el projecte de manera més tímida, i fins a la collita del 2021, s’han produït “quasi 1.200.000 kg d’arròs que s’han donat als Bancs d’Aliments”. Fuentes també fa balanç: “El Projecte Arròs Solidari ha incrementat la quantitat d’aliment que dona en més d’un 230 % des del seu inici, fa onze anys, cosa que ha beneficiat més d’un milió i mig de persones”, una xifra que volen continuar impulsant.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 60 = 68

Últimes notícies