La passivitat de l’Administració pública envers la regressió, la manca de gestió adequada de l’aigua i l’augment de l’expansió del cranc blau s’està fent palès al sector aqüícola del Delta de l’Ebre. És per això que l’Ajuntament de Deltebre i la Federació de Productors de Mol·lusc del Delta de l’Ebre (Fepromodel) han presentat una moció al ple d’este dimecres, que ha quedat aprovada amb l’abstenció de la CUP i el vot afirmatiu de la resta de grups, per a sol·licitar una dotació econòmica d’1 milió d’euros als futurs pressupostos de la Generalitat de Catalunya, per tal de pal·liar els greus efectes que la mort del musclo d’esta temporada i la cria per a l’any vinent han causat al sector.
Esta moció, però, va més enllà, ja que també emfasitza sobre la necessitat de reclamar un pla d’acció urgent i periodificat per a la preservació del sector aqüícola al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, així com la creació d’una taula de treball per a la pervivència del sector que incloga els agents i organismes públics afectats amb l’objectiu d’engegar les accions necessàries.
Rellevància del sector
Lluís Soler, alcalde de Deltebre, ha valorat “la rellevància del sector aqüícola al territori”, ja que “permet extraure un producte de primera qualitat que s’exporta a arreu de Catalunya i arreu del món sota la marca i nom del Delta de l’Ebre”. A més, ha afegit que “malgrat que siga un sector silenciós, no vol dir que no siga important”, sinó “ben al contrari”. I és que el sector aqüícola genera un impacte en l’economia de més de 7.000.000 d’euros i genera un miler de llocs de treball directes i indirectes, per això Soler ha afegit que “totes les administracions han de tenir en compte que no estem parlant d’un sector qualsevol”.
Al seu torn, el president de Fepromodel, Miguel Carles, reclama que “ja és hora que el sector aqüícola dispose del suport de les administracions, igual com s’ha realitzat en altres sectors per poder seguir impulsant l’economia del territori”. Els productors de musclos del territori hauran de fer front a les pèrdues causades per la mort d’entre 400.000 i 500.000 quilos de musclo, una sisena part de la producció de musclo, per les temperatures extremes del mes d’agost. És per això que Carles es pregunta “com afrontarà el sector les despeses per a la temporada de l’any vinent una vegada s’ha mort el musclo comercial d’enguany i la cria de l’any vinent dels productors de la badia del Fangar”.
La regressió i el cranc blau
Però no només la calor ha afectat la producció de musclos del Delta. La regressió i el cranc blau també han causat efectes en el sector. La primera genera el tancament de les badies, que impossibilita la regeneració de l’aigua, una situació que s’agreuja amb l’augment de la temperatura de la mar i la menor aportació d’aigua dolça.
El segon, el cranc blau, està exterminant la cria del mol·lusc, ja que es tracta d’una espècie que té una gran habilitat per a obrir les closques dels bivalves amb les pinces. Esta espècie, provinent del continent americà i que durant este estiu s’ha expandit de forma alarmant, arribant inclús riu amunt fins a l’Assut de Xerta i als arrossars de l’esquerra de l’Ebre, a l’altura de l’Illa de riu de Deltebre, pot suposar un perill tant per al sector econòmic de la pesca, com per al turisme, ja que està creixent el seu impacte en la salut pública al voltant de les platges i els canals d’aigua dolça. Per este motiu, una de les coses que també sol·liciten en esta moció és rebre les autoritzacions corresponents perquè es puga capturar i comercialitzar el cranc blau per a reduir els efectes perjudicials que està causant la seua propagació.
El consistori de Deltebre i Fepromodel demanen també que es faça un pla d’acció integral contra la regressió que està vivint el Delta que incloga el dragatge de la bocana del riu Ebre, de la badia del Fangar i de la badia dels Alfacs per tal que es promoga l’òptima gestió en la circulació de l’aigua.
Estos acords de la moció, un cop aprovats, es transmetran al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats, al Senat i també als eurodiputats catalans.