Els índex d’ocupació de la comarca són bons i durant el 2023 ha descendit en gairebé 4 punts el número de persones registrades a l’ATUR a la comarca, entre els municipis de menys de 20.000 habitants. La gran ocupació de la comarca ha fet que es desacceleressin els números d’inserció de l’àrea de polítiques actives d’ocupació del Consell Comarcal del Baix Ebre, en un 19%. Tot i així, s’ha de destacar la feina per apropar els serveis del Consell Comarcal a les persones que viuen als pobles més menuts, ja que han augmentat les seves xifres un 45%. Poblacions com Alfara, Bítem, Camarles, el Perelló, Jesús i Xerta lideren el rànquing. Al mateix temps, Roquetes, és una de les poblacions amb més habitants que aconsegueix augmentar el número d’insercions laborals durant el 2023, en un 11%.
D’altra banda, l’àrea d’Activació Econòmica i Ocupació aconsegueix augmentar el número de persones que participen en accions formatives i tallers ocupacionals en un 40%, també augmenta en un 46% el número de persones que es contracten a partir de plans ocupacionals. “Estos números són un reflex de la feina que s’està fent amb la formació dual, que funciona molt bé, ja que el mateix temps que estàs aprenent ho estàs posant en pràctica. En la formació dual les persones destinen un 40% del seu temps a la part teòrica, però també disposen d’un contracte laboral, on ho posen en pràctica”, ha explicat Antoni Gilabert, President del Consell Comarcal del Baix Ebre.
En quant a les diferents accions que es fan des de l’Àrea d’Activació Econòmica i Ocupació a les empreses, s’ha multiplicat per dos el número d’assessoraments en estratègia empresarial i ha pujat un 12% el número d’atencions directes a empreses. Aquests números consoliden i potencien l’apropament del teixit empresarial als serveis del Consell Comarcal del Baix Ebre. “Estes dades són un exemple clar de la bona feina que s’està fent per guiar a les empreses del territori per fer créixer els seus negocis, d’una manera controlada, efectiva i adaptada al territori”, ha explicat Antoni Gilabert, President del Consell Comarcal del Baix Ebre.
Gràcies a l’estudi que es va elaborar durant el 2023 s’ha aconseguit implicar a un total de 64 empreses del territori. Això fa que s’hagi pogut detectar quines competències es necessiten i treballar per professionalitzar feines, encaixant així, l’oferta i la demanda laboral. “En aquest aspecte, encara ens queda feina per fer, recordem que el pla està projectat a 4 anys vista, i actualment s’està treballant en l’encaix entre l’oferta i la demanda de perfils laborals”, detalla Antoni Gilabert.
La previsió és què per al 2024 es mantinguin les dades i s’implementin i actualitzin noves formacions per tal d’encaixar, encara més, els perfils professionals que es requereixen al territori amb les ofertes laborals que hi puguem trobar. Al mateix temps, el Consell Comarcal del Baix Ebre, a través de l’Àrea d’Activació Econòmica i Ocupació, està apropant tots aquests serveis als pobles per tal que les persones puguin beneficiar-se dels serveis sense necessitat de desplaçar-se.