HomeMedi AmbientDeu anys de Reserva de la Biosfera a les Terres de l'Ebre

Deu anys de Reserva de la Biosfera a les Terres de l’Ebre

El 28 de maig de 2013 es feia oficial el reconeixement de les Terres de l’Ebre com a reserva de la Biosfera. El Consell Internacional de Coordinació del programa Home i Biosfera de la Unesco feia este reconeixement “i destacava que a l’Ebre s’ha compaginat l’activitat econòmica amb la biosostenibilitat i la preservació de l’entorn i les espècies”. Així ho assegura Xavier Faura, president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), l’ens que gestiona la marca i el reconeixement de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre.

El tècnic gestor de la RBTE, Toni Domènech, ha destacat a Canal Terres de l’Ebre que el segell de la Reserva de la Biosfera “és l’aval d’un consens territorial per a desenvolupar les comarques ebrenques en criteris de sostenibilitat, i durant els deu anys s’han impulsat projectes alineats en un pla d’acció” per a desenvolupar econòmicament i sostenible el territori, adaptar els municipis al canvi climàtic, donar suport a la recerca i el coneixement i conservar la biodiversitat del territori. A banda, la Reserva de la Biosfera també és una marca que reconeix l’origen sostenible i saludable dels productes que s’elaboren a les Terres de l’Ebre. Avui dia hi ha més de 180 empreses acreditades que oferixen productes tan diversos com el mol·lusc i l’arròs del Delta, el vi, l’oli, els cítrics, els formatges, la carn, etc., però també acredita activitats turístics i esdeveniments culturals, tradicionals o esportius. “Podem definir la Reserva de Biosfera d’una forma molt senzilla: és una manera de viure”, destaca Faura, que s’ha posat com a objectiu dels propers anys “donar encara més valor afegit als productes elaborats a l’Ebre” i obrir la marca a noves empreses i activitats econòmiques. En este sentit, Faura també destaca que s’han obert noves vies per a aconseguir finançament i poder “donar un veritable impuls a la marca en els propers anys”. “Ha de ser una veritable estructura de país, tal com va destacar el president Aragonès”, afegix Faura.

Fa uns mesos, el comitè científic de la Unesco va visitar les Terres de l’Ebre per tal d’avaluar les tasques efectuades en els darrers anys per a impulsar la Reserva de la Biosfera, i en els propers mesos s’han de pronunciar sobre l’acreditació durant deu anys més. “Es va fer un informe amb un balanç molt positiu de les tasques del Copate, amb un compliment important dels objectius plantejats”, assegura Domènech, tot i destacar que en els propers mesos “s’ha de reactivar el consell consultiu” per tal d’augmentar el grau de participació dels agents socioeconòmics del territori en el desenvolupament de la marca.

Durant la visita del comitè, Faura va abordar la possible ampliació de la Reserva de la Biosfera als sis municipis que van quedar-ne fora ara fa deu anys, els del nord de la Ribera d’Ebre a causa de la proximitat de la central nuclear d’Ascó i la fàbrica química de Flix. “Tan bon punt consolidem l’acreditació, hem de treballar per a ampliar-la”, destaca Faura, “potser no podrà ser en tota l’extensió dels municipis, però seguim treballant perquè gran part del territori, que ja té reconeixements, com la Xarxa Natura 2000, puguen incloure’s a la Reserva”. En este sentit, Faura apunta que “no n’hi ha un acord exprès, però les sensacions són molt positives”, i confia que es puga consumar a mitjà termini.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

68 + = 72

Últimes notícies