Durant la segona meitat de 2023 els diners del fons nuclear arribaran als ajuntaments de les àrees Penta I i Penta II, situades a un radi de 30 quilòmetres del fons nuclear. De forma excepcional, es repartiran de forma lineal i en 500.000 euros per a cadascun dels ajuntaments, aproximadament una vuitantena. Els diners s’hauran de destinar a crear ocupació i diversificar el teixit econòmic al voltant de les centrals per tal d’evitar la sotragada econòmica que provocarà el tancament de les centrals nuclears, previst per d’aquí deu anys i que destruirà prop de 2000 llocs de treball. El 2024, els diners del fons serviran per a finançar projectes empresarials i públics, i des de PIMEC i els sindicats ja han demanat a l’organisme de govern que vetlle “per a crear llocs de treball de qualitat”.
A partir de l’any vinent, serà l’organisme de governança dels fons -presidit per la Generalitat i amb representació dels agents socioeconòmics i alguns ajuntaments- qui haurà de decidir quins projectes reben el finançament del fons. Estos s’hauran de basar en la diversificació econòmica al voltant de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs, i els beneficiaris podrien ser els mateixos ajuntaments, però també empreses, entitats i organismes que impulsen projectes de creació d’ocupació. Per això, des de PIMEC, segons ha avançat l’ACN, ja han començat a elaborar un llistat d’empreses de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona que, en un futur, es puguen beneficiar dels fons per a créixer. El president de PIMEC Tarragona, Jordi Ciuraneta -natural de la Palma d’Ebre- ha assegurat en declaracions a l’Agència, que els fons han de servir per a “accelerar” el creixement i la creació de noves empreses, i estimular l’activitat econòmica “que no necessita incentius per a venir”, sinó que ja és present al territori i necessita els fons “per a projectar-se endavant”. “Si tenen 2 treballadors, que en siguen 4, si són 4, 8, si 8, 16, i així anar escalant. Sabem que el teixit és de micro i petita empresa, i que s’ha d’atendre qualsevol projecte que puguen impulsar”, ha defensat Ciuraneta al mateix mitjà.
En la mateixa línia, el portaveu de la UGT i representant al consell de governança del fons nuclear, Juan Luís Cantón ha destacat que els llocs de treball que es creen “han de ser de qualitat”, ja que han de substituir ocupacions tècniques i amb alta remuneració de les centrals nuclears.
Els ajuntaments volen petites i grans empreses
Els ajuntaments de la Ribera d’Ebre i també la Generalitat treballen per a poder generar un teixit econòmic alternatiu a les nuclears que combine les petites i mitjanes empreses amb possibles noves implantacions empresarials de gran format. En este sentit, algunes poblacions, com Flix, volen fer més atractiu el seu polígon industrial amb l’arribada del gas perquè puga acollir noves implantacions industrials. Des de Móra d’Ebre també es treballa en l’ampliació del polígon industrial la Verdeguera, i també Gandesa i Batea volen augmentar el seu sòl industrial per a acollir noves activitats econòmiques.