HomeSocietatDona sang a la Marató de Donants de Sang de Tortosa el...

Dona sang a la Marató de Donants de Sang de Tortosa el 12 d’abril

El 12 d’abril arrenca la Marató de Donants de Sang de Tortosa, en la qual s’espera que hi vinguin més de 500 persones. Des de les 10h fins a les 21h es podrà donar sang i plasma a l’Espai Joan Moreira (Av. Del Port de Caro).  Al web donarsang.gencat.cat es pot reservar cita. La posada en marxa de la Marató de Donants de Sang de Tortosa pretén aconseguir remuntar les donacions després dels festius de Setmana Santa.

Sota el lema “Lo goig és donar-ne. Fer-ho entre tots és molt nostre”, la Marató d’enguany posa el punt de mira al gest de donar com un acte d’altruisme ‘col·lectiu’ que uneix donants i receptors en un mateix objectiu. Per això enguany fem una crida a venir a donar i implicar-hi la família, els amics, els companys de feina, els equips esportius, o els veïns i veïnes.

Un pilar casteller digital inèdit que recull les donacions fins al 14 de juny

Aquest any la Marató impulsa una iniciativa pionera que és la construcció d’un monument que serà el primer Pilar Casteller Digital que es faci a Catalunya.

Durant el mes de gener es va inaugurar aquest primer Pilar Casteller Digital de Catalunya, un monument de realitat augmentada que dona visibilitat a les donacions aconseguides des del gener fins al 14 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Sang.

Aquest pilar inèdit es pot veure a partir de les 4 capitals catalanes, escanejant amb el mòbil un codi QR instal·lat sobre un tòtem.

Es tracta d’un pilar casteller virtual dinàmic, que s’ha anat tenyint de vermell a mida que han augmentat les donacions i que ja ha arribat a un terç del seu objectiu amb les gairebé 44.000 persones que han donat sang aquest any. El projecte es donarà per finalitzat amb la totalitat del monument tintat completament de vermell, el 14 de juny, amb una fita prevista de 130.000 donacions.

El monument, que també és visible per pantalla a la web www.donarsang.gencat.cat, vol ser el símbol de l’esforç col·lectiu que representa la donació de sang, i la cohesió i la connexió que aquest gest suposa entre donants i receptors.

Calen més de 260.000 donacions l’any

Aquest 2024 més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació de sang. El cert és que aquest any caldran més de 260.000 donacions per a cobrir aquestes necessitats dels pacients.

N. donacions Lleida Tarragona Girona Barcelona Tortosa Total
2022 17.045 32.002 30.550 173.897 2.442 253.494
2023 17.092 31.115 29.348 170.122 2.599 247.677

 

Del total de transfusions que es fan diàriament a Catalunya, el grup que requereix més transfusions de sang actualment és el de les neoplàsies, un 34%, seguit de les de l’aparell digestiu, un 15,5%, i en tercer lloc, hi ha el de les malalties cardiovasculars, que suposen un 12’3% del total. Les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més transfusions de sang en el futur.

De fet, l’edat mitjana dels pacients que reben sang ha augmentat en la darrera dècada i se situa ja pels volts dels 73 anys. Aquest grup de pacients de més de 70 anys representa el gruix majoritari dels receptors de sang (un 56,6%). L’altre grup d’edat més important i el que més ha crescut és el dels pacients de 80 anys en endavant, que representa el 32% dels transfosos.

Històries que valen una vida

Hi ha moltes històries de superació i de solidaritat darrera cada donació i cada transfusió de sang. Al blog moltesgracies.net s’hi recullen testimonis com el de la família de Joan Carles Bargalló o en Samuel Moreno, donants que des de fa anys fan possible que molts pacients millorin la seva vida.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

71 + = 81

Últimes notícies