HomeSocietatDos-cents rescatats i tres-cents voluntaris, les xifres de la catàstrofe d'Alcanar

Dos-cents rescatats i tres-cents voluntaris, les xifres de la catàstrofe d’Alcanar

Amb els rescats en helicòpter de campistes dels Alfacs a la retina, els cossos d’emergència operatius durant l’episodi d’aiguats al Montsià de dimecres passat van rescatar prop de 200 persones en diferents localitzacions, particularment a l’esmentat càmping i altres zones d’Alcanar. Així consta a l’informe realitzat per la Direcció General de Protecció Civil que el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va presentar dimarts en la reunió del Govern.

Durant l’episodi, segons apunta el document, el SEM va haver d’atendre desenes de persones. Protecció Civil, els ajuntaments d’Alcanar i Ulldecona, així com la Creu Roja, van haver d’acollir 87 persones, a més d’atendre’n onze en masies aïllades. El telèfon d’emergències 112 va atendre 711 trucades de ciutadans alertant de 527 incidències.

Tant Protecció Civil de la Generalitat com els ajuntaments afectats van activar un dispositiu de més de 100 voluntaris, a banda de més de 200 voluntaris de diferents punts del territori que han contribuït a la neteja d’habitatges, carrers i infraestructures.

L’Ajuntament d’Alcanar ha agraït a través de les xarxes socials la col·laboració del veïnat, al qual es va demanar vehicles i eines per a ajudar a netejar espais, i de la resta de voluntaris. Hi van participar també empreses que van col·laborar sense afany de lucre i altres ajuntaments, com el de l’Ametlla de Mar, van canalitzar la incorporació de voluntaris.

Durant el cap de semtana, les tasques del voluntariat es van centrar en els habitatges particulars i locals afectats. Hi havia molta faena per a fer especialment a Alcanar Platja, amb segones residències molt afectades. L’Ajuntament i Protecció Civil van difondre fins i tot el missatge que la gent vigilés amb l’estat dels aliments guardats en estes segones residències perquè podien estar contaminats.

Foto: Núria Caro

 

Esvoranc al port

Al port, un gran esvoranc ha dixat tancat l’accés nord a la façana marítima de les Cases, el punt d’accés del trànsit pesant i de mercaderies del port, i on a banda de l’activitat pesquera es concentren una part molt important de la popular oferta de restauració de les Cases.

Ports de la Generalitat treballa de forma urgent en la redacció d’una memòria valorada del projecte per a reparar este pas. També les faenes per a netejar el fons del port, on es van acumular grans quantitats de fangs i residus, han de continuar. De fet caldrà actuar per a recuperar el calat original, però dimarts passat la llotja de les Cases d’Alcanar va tornar a vendre peix després de romandre tancada una setmana.

L’episodi va coincidir just el dia de retorn a l’activitat, quan els pescadors poden valorar millor les seues captures després dels dos mesos d’aturada per la veda biològica. Amb el port impracticable, les tres embarcacions d’arrossegament de les Cases van haver d’atracar durant uns dies a Sant Carles de la Ràpita per a poder treballar. Dimarts, però, ja van poder tornar al seu propi recinte després que Ports els confirmés que cap vehicle, ferro o tronc arrossegat feia perillar la navegació a l’interior malgrat les importants acumulacions de fang.

La situació de la xarxa de camins rurals és “molt complicada”, segons va admetre a principis de setmana l’alcalde d’Alcanar. Amb l’inici a la vista de les collites de cítrics, molts pagesos han trigat a accedir a les seues finques -o encara no ho han pogut fer- i molts ramaders veien impotents com no podien alimentar el seu bestiar.

I entre les valoracions per sectors, hi ha les persones que ho han perdut pràcticament tot, mentre que d’altres patixen severes afectacions als seus domicilis. Este dimecres sis persones continuaven reallotjades en hotels i moltes més en domicilis de familiars o amics. Tant el delegat Salvadó com l’alcalde Roig s’han compromès a mobilitzar recursos de serveis socials per a ajudar-los també emocionalment i psicològicament

D’altra banda, les empreses del polígon Valldepins d’Ulldecona s’han hagut d’esforçar al màxim per a recuperar una certa normalitat. Els empleats del complex han treballat contra rellotge per a retirar tota l’aigua i el fang que va entrar a les naus industrials després de la tromba. En alguns casos, l’aigua va arribar a cobrir entre 15 i 40 centímetres a magatzems i despatxos.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

70 + = 71

Últimes notícies