HomeCulturaTortosa vibra este cap de setmana amb la cultura popular

Tortosa vibra este cap de setmana amb la cultura popular

Si avui encara podem gaudir de la cultura popular tortosina és, en bona part, perquè a la primera meitat del segle passat Joan Moreira es va preocupar de preservar i documentar moltes de les tradicions. La seua obra folklòrica, recollida principalment en el llibre Del folklore tortosí, publicat el 1934, és un treball cabdal per al coneixement de la història popular. Dividit en tres parts, “a mode de tríptic” (Tortosa treballant, Tortosa xalant, Tortosa pregant) recull costums, festes populars i festes religioses, creences, descripcions d’oficis, paraules, balls i danses, tocs de dolçaina, entre d’altres.

Tot este material, precisament, és a la base dels espectacles de cultura popular que este dissabte i diumenge es programen a Tortosa. I de tot plegat, n’hi haurà un tast el dissabte 11 al vespre i el diumenge 12 amb l’espectacle Lo Ventall, una coproducció de la Companyia i la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa en la qual es presenta un desplegament de fragments musicals, teatrals i de relats vinculats al folklore popular de la ciutat de Tortosa i les Terres de l’Ebre. L’espectacle s’ha programat a les vuit del vespre a la plaça de l’Absis de la Catedral de Tortosa (més informació a www.tortosacultura.cat).

El llegat de Moreira també prendrà força en els actes de la 33a Ciutat Gegantera de Catalunya, que la ciutat ostenta enguany coincidint, també, amb l’any de la Capital de la Cultura Catalana. El programa d’actes tindrà el seu gruix entre el 17 i el 19 de setembre: la primera jornada donarà protagonisme a les entitats de cultura popular i de folklore de la ciutat. L’endemà dissabte tindrà lloc la part més protocol·lària, amb els representants de les agrupacions que arribaran de tot el país. Diumenge està prevista la part més festiva, amb una gran cercavila que acabarà al parc Teodor González, on tindria lloc la ballada final. Es preveu l’assistència d’una vuitantena d’agrupacions geganteres provinents de tots els Països Catalans. Posteriorment a tots els actes previstos, la Colla Gegantera de Tortosa viatjarà els dies 23 i 24 de setembre a l’Alguer per a representar la ciutat a l’Aplec Internacional d’Entitats de Difusió del Folklore de Catalunya.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 34 = 43

Últimes notícies