HomeSense categoriaDos historiadors descobrixen els banys àrabs a Ascó, amb mil anys d’antiguitat

Dos historiadors descobrixen els banys àrabs a Ascó, amb mil anys d’antiguitat

RIBERA D’EBRE // Dos histriadors d’Ascó, Felip Fucho i Montse Ortiz, han descobert els antics banys àrabs de la localitat. Tindrien uns mil anys d’antiguitat i sorprèn el seu bon estat de conservació. Es tracta d’una troballa d’alt valor històric ja que, a Catalunya només es conserven uns banys àrabs, a Tortosa, i a l’estat només n’hi ha una vintena. L’existència d’estos banys demostraria també la importància de la vil·la d’Azkun (Ascó) com a ciutat sarraïna del tram final de l’Ebre.

Fucho i Ortiz buscaven un antic molí d’oli, però van acabar trobant les tres cambres dels banys àrabs, que antigament contenien aigua freda, temperada i calenta. Les tres cambres fan un total d’11 metres de llargada, tres metres d’amplada i quatre d’alçada, i estan amb pedra recoberta de morter de calç i les clàssiques voltes de canó. En una de les estances fins i tot es conserva un fragment de pintura original de color blanc. 

Al sostre de cada sala hi ha cinc llanternons amb tancament circular per on entrava la llum i es podien ventilar, si calia, les estances hermètiques. Els banys sarraïns es completaven amb dues sales més, la de la caldera i la llenya i la de vestuaris. Fucho no descarta que estos elements puguen aparèixer si es fan més prospeccions, ja que els banys estan situats sota un solar, a tocar de la via del tren.
Els historiadors fan una primera estimació sobre la data en què es podrien haver construït, cap a l’any 950, fa més d’un miler d’anys. “És en esta data que es fa un procés d’incentivació d’arribada de població en esta zona i podria ser que estos banys tinguessen este sentit”, apunta Felip Fucho. De fet, és entre els anys 1148 i 1150 que els cristians reconquisten estes poblacions ebrenques i, per tant, la construcció dels banys àrabs d’Ascó ha de ser anterior a l’any 1100.

A Catalunya només se n’havien trobat uns fins ara, els de Tortosa, que a dia d’avui alberguen un establiment de restauració. Els d’Ascó són els segons banys sarraïns que es conserven o se’n té constància a Catalunya, i a l’Estat espanyol n’hi ha prop de 25. “I d’estos només n’hi ha uns 10 o 12 que estiguen tan sans com estan els d’Ascó; per tant, creiem que és d’una transcendència històrica i patrimonial important”, ha subratllat Fucho.

La descoberta s’ha explicat als propietaris, als veïns del municipi (a través d’una conferència), a l’Ajuntament i al Departament de Cultura de la Generalitat. “Esperem que posen fil a l’agulla i caldrà veure com es gestiona. Caldrà tenir mà esquerra”, ha animat l’historiador. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies