HomeCulturaDos jóvens ebrenques pugen als escenaris per a reivindicar la igualtat de...

Dos jóvens ebrenques pugen als escenaris per a reivindicar la igualtat de gènere i la creació des del territori

TERRES DE L’EBRE // La seua primera creació la denominen com una “peça teatral de caràcter no convencional”, perquè diuen que, més enllà d’interpretar un text, la seua òpera prima Femin(ismes) és una dansa entre la creació pròpia, la música, la poesia, les accions performatives i les dades i definicions més pures. Clàudia Amela (Amposta,1996) i Aida Mayor (Roquetes, 1996), són les impulsores de la Companyia Sinergia, al capdavant de Femin(ismes), una obra de 40 minuts creada a mida per al 8 de març que es podrà veure este diumenge a les 18 hores al Casal Municipal de la Galera, amb entrada gratuïta, així com l’alumnat de l’Institut de Roquetes gaudirà de la interpretació el dia 12, en quatre passis que clouran en un debat.

“Femin(ismes) és una obra apta per a tots els públics, de caràcter performatiu i innovador i amb un component fort d’estudi i investigació. És una barreja d’experiències personals i fictícies amb les dades més empíriques i objectives”, explicava una de les artistes, Aida Mayor. En preguntar per este “ismes” destacat entre parèntesis, Mayor afirmava que “els ismes busquen transcendir els límits acceptats, contradient dogmes i intentant commoure i provocar un impacte”. I és esta barrera la que volen saltar amb l’obra, que s’atrevix també a donar veu al públic amb un exercici del conegut moviment #Metoo, transformat a les nostres terres en un #JoTambé en veu alta en acabar l’espectacle.

Tot i que ja l’han interpretat anteriorment a Roquetes i Aldover, Femin(ismes) és la primera obra de la Cia. Sinergia. La companyia d’arts escèniques va néixer fa just un any, quan se’ls va demanar crear un petit espectacle per al dia de la Dona. “En una taula rodona que feien a Roquetes ens van demanar si podríem crear un espectacle, així que vam començar a recopilar informació, escrits, poemes i dades que vam organitzar fins a trobar la coherència escènica i artística”, detallava la impulsora Clàudia Amela. L’obra va funcionar, així que les dos companyes, que des d’un principi, afirmaven, tenien molt clar que volien parlar del feminisme en totes les seus vessants, van decidir seguir treballant per a portar-la més enllà: “Ens van demanar una obra gairebé d’avui per demà, així que el procés creatiu va ser molt ràpid, gairebé de casualitat. I tot i que havia de nàixer i morir el 8-M, vam veure que funcionava bé i la vam ampliar”, afegia Aida Mayor.

A través de Femin(ismes) ja s’entreveu part de la finalitat de Sinergia. Amela i Mayor expliquen que entre les finalitats de la companyia es troba donar veu a les dones, però també als artistes ebrencs. “Volem portar les desigualtats als escenaris, ja siguen per raça, gènere, edat o situació, així com intentar que els artistes ebrencs trobéssem un espai on sentir-nos acollits entre nosaltres, més que veure’n’s com a rivals, que és el que passa sovint”, deia l’Aida. D’esta manera, a través del seu Instagram @cia.sinergia recomanen altres artistes del territori en el destacat Emocion(art).
 

Companyia Sinergia
Clàudia Amela i Aida Mayor van estudiar Arts escèniques i Interpretació, respectivament, i van impulsar el projecte amb l’objectiu de provocar un gir al panorama cultural ebrenc: “Cia. Sinergia treballa per a descentralitzar la cultura i pretén apropar les arts escèniques contemporànies a la ciutadania de l’Ebre amb una ferma actitud de lluita per les desigualtats”, detallaven les artistes. A més, segons reblaven, “aposta per la creació a les Terres de l’Ebre i per a les Terres de l’Ebre”.

La seua iniciativa, però, va ser arriscada, ja que va veure la llum els primers dies de la pandèmia, l’any passat, i així i tot, explicaven que els ha anat molt millor del que esperaven. “Ens hem anat adaptant a un seguit de canvis que si ja són intrínsecs en este sector, amb la pandèmia han estat encara més recurrents. Però encara que semble utòpic, si hi poses ganes, temps i dedicació la feina acaba sortint”, deia Amela.

Recentment, des de Sinergia han començat també a desenvolupar una obra, encara en procés embrionari, que vol tractar aspectes com el dret d’expressió i l’espai de confort. A banda, Clàudia Amela i Aida Mayor oferixen també diferents cursos d’arts escèniques aplicades a l’educació a l’Escola del Raval de Cristo i a la Mestre Marcel·lí Domingo de Roquetes, uns projectes que esperen poder portar aviat a altres espais públics i centres educatius de les Terres de l’Ebre. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies