HomeSalutEl 70% de les morts per sobredosi a Catalunya es produeix al...

El 70% de les morts per sobredosi a Catalunya es produeix al mateix domicili

El 70% de les morts per sobredosi a Catalunya es produeix al mateix domicili. 159 persones van morir per este motiu el 2021, una xifra que va a la baixa des que Salut va començar el registre d’este indicador el 2017. Llavors van ser 200 les persones que van perdre la vida per sobredosi. El 2020 ja van ser 182.

Este dijous es commemora el Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi. Salut destaca la importància de l’educació en la prevenció i l’atenció per a les persones que conviuen amb una persona que consumeix drogues per actuar ràpidament en cas de sobredosi. Les víctimes són principalment homes amb una mitjana d’edat de 44 anys.

En la majoria dels casos, les persones havien consumit diverses substàncies a la vegada, entre les quals hi ha la cocaïna, els opioides, els hipnosedants i l’alcohol com les més freqüents. En cas de sobredosi cal posar la persona en posició lateral i trucar ràpidament el 112.

Des de l’any 2009, la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques coordina el Programa de Prevenció de la Sobredosi, implementat als centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS), serveis de reducció de danys, sales de consum supervisat de drogues i comunitats terapèutiques.

Actualment, Catalunya disposa de 15 sales de consum supervisat que atenen cada any prop de 2.500 persones amb més de 100.000 consums. Cap de les sobredosis que es produeixen en aquests espais acaba en mort, el que demostra que és evitable si s’actua a temps.

En el cas dels opioides, l’administració de naloxona com a antídot per combatre les sobredosis i la formació entre els usuaris en l’ús d’aquest fàrmac són decisius per evitar les morts per sobredosi. Des dels inicis del programa (2009) fins a l’any 2022, a Catalunya s’han format 14.551 persones com a agents actius per a la identificació i atenció de la sobredosi amb naloxona i s’han repartit un total de 15.914 vials.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

20 + = 24

Últimes notícies