HomeEnergiaEl 96 % de les primeres actuacions finançades pels fons nuclears són...

El 96 % de les primeres actuacions finançades pels fons nuclears són per a la transició energètica

El Fons Transició Nuclear finançarà 433 actuacions de 96 ajuntaments de les àrees nuclears, que generaran 215 llocs de treball i permetran crear 91 noves activitats empresarials. El secretari d’Empresa i Competitivitat, Jaume Baró, ho va anunciar dimarts després de la reunió de l’òrgan de govern del Fons celebrada a Reus. Baró també ha afirmat que este mes de novembre es pagaran als ajuntaments els 54 milions d’euros de la segona bestreta dels fons de 2023, que es van consignar en un total de 83 milions. De cara el 2025, en relació a la recaptació de l’impost nuclear del 2024, el Govern no descarta repartir una xifra similar, d’uns 80 milions, tot i que aleshores el Fons no es concentrarà en projectes municipals, com ara, sinó “en macroprojectes i en línies de subvenció que s’han anat articulant a través de diferents departaments de la Generalitat”. A banda, l’executiu confia que el reglament del Fons de Transició Nuclear, que posarà les bases per a l’accés als fons, estiga enllestit a finals d’este any o bé a principis del vinent.

El secretari d’Empresa i Competitivitat ha explicat que de les 433 actuacions previstes pels ajuntaments de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs, 415 estaran relacionades amb accions de transició energètica. També s’elaboraran 25 estudis a diferents municipis “per veure les seves potencialitats pel que fa a la millora dels nivells de promoció econòmica o turística”, ha puntualitzat Baró.

En la setena reunió de l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear, la segona del nou Govern del PSC, s’ha analitzat el procediment de distribució dels recursos de 2023, dels quals queden prop de 54 milions d’euros per a repartir en el procediment extraordinari que es va acordar per al primer any i en què els beneficiaris són majoritàriament els ajuntaments.

Als consistoris se’ls va fer una primera bestreta amb què es van pagar 174.400 euros a cada ajuntament de la zona Penta I (a un radi de 10 quilòmetres de les centrals), un total d’1.744.000 euros a deu municipis. També es van repartir 14.995.000 euros a la resta de municipis del Penta II que tenen menys de 12.000 habitants. Juntament amb esta primera bestreta de 16.739.000 euros, el Govern també va destinar 13,25 milions d’euros dels fons de 2023 a projectes d’alt d’impacte per a finançar propostes empresarials: 9,9 milions d’euros a la zona Penta I i 3,35 milions a la zona Penta II.

Dels 54 milions d’euros restants, 6,1 s’han atorgat al COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre) i a la promoció de la Reserva de la Biosfera i a la xarxa de carregadors de vehicles elèctrics. Els altres 48 milions, que són els que es pagaran este novembre, se repartiran de la següent manera: 26.802.816 euros per a 18 municipis de la zona Penta I (1.489.000 euros per a cada Ajuntament), i 20.102.000 euros més per als 78 municipis de la zona Penta II (257.717 euros per consistori).

Una nova línia d’ajuts del fons

L’òrgan de govern també treballa per a definir la nova línia d’ajuts “pròpia” del Fons Nuclears -a diferència dels que impulsa cada departament-, que es destinarà a empreses ubicades en l’àrea nuclear de les Terres de l’Ebre, Ponent i el Camp de Tarragona. Esta subvenció, que es posarà en marxa el 2025, se destinarà a noves inversions que generen llocs de treball i es basen en la digitalització, l’estalvi i transició energètica, o la reindustrialització.

Baró també ha anunciat una novetat important per al 2025, i que es va aprovar en la reunió de dimarts a Reus: la Xarxa d’Impuls, formada per les diferents cambres, CCOO i UGT i Foment del Treball. “Ens ajudaran a elaborar una nova línia de subvencions perquè les empreses puguen millorar la seua competitivitat”, va detallar el secretari.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies