HomeCulturaEl Bisbat condiciona l’obertura futura dels Reials Col·legis a obtindre finançament

El Bisbat condiciona l’obertura futura dels Reials Col·legis a obtindre finançament

L’anunci de l’acord de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tortosa per a ubicar la nova seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre (ACBE) a l’antic Balneari d’en Porcar ha provocat un nou debat local que ha obert el grup municipal de Junts per Tortosa, actualment a l’oposició.

Què passarà amb els Reials Col·legis, el monument renaixentista més important de Catalunya, un cop l’ACBE, d’aquí a uns anys, se trasllade a la nova seu? Quedarà tancat l’ús públic i l’accés a este edifici que és propietat de l’Església?

El Bisbat de Tortosa ha reiterat la seua voluntat de mantindre obert l’edifici dels Reials Col·legis més enllà del trasllat de l’Arxiu Comarcal, però condiciona esta decisió a convenis econòmics amb les administracions civils que permeten finançar el cost que això representa.

El grup municipal de Junts per Tortosa ha instat el govern municipal (Movem-PSC i ERC) a garantir l’obertura futura dels Reials Col·legis. La portaveu Meritxell Roigé ha assegurat que no s’oposa a la nova ubicació de l’ACBE però considera “incomprensible” que el govern municipal no haja negociat amb el Bisbat perquè es garantisca l’ús públic i l’accés a l’edifici monumental.

En una compareixença de premsa, Roigé ha recordat que quan presidia el govern municipal durant l’anterior mandat se va negociar amb el Bisbat, la renovació del conveni per “mantenir l’Arxiu Comarcal als Reials Col·legis”, on s’ubica des de 1997. Per a donar resposta al problema de la manca d’espai, Roigé ha explicat que apostaven per ampliar-lo amb un solar adjacent, just al darrere de l’edifici on se troba actualment.

Negativa del bisbat

La manca d’espai per a poder albergar tota la documentació disponible a les dependències dels Reials Col·legis i la negativa del Bisbat a seguir prorrogant l’acord signat el 2019 amb l’Ajuntament, el Departament de Cultura i el Consell Comarcal més enllà de finals de 2024 han sigut els principals arguments que Generalitat i el govern municipal han valorat per a anunciar el projecte de trasllat a l’antic balneari d’en Porcar. Les dos administracions, però, ja han avançat que l’Arxiu Comarcal se mantindrà a l’actual lloc mentre s’executa el projecte, que encara s’ha de començar a redactar.

D’altra banda, en relació a la futura nova seu de l’Arxiu Comarcal, l’alcalde Jordi Jordan ha confirmat que l’Ajuntament haurà de comprar la finca de l’antic balneari d’en Porcar a la societat mercantil Gestió Sanitària i Assistencial (GESAT), valorada en 221.000 euros. Actualment, l’Ajuntament disposava només de la cessió de la finca del balneari, que es va aprovar en sessió plenària l’agost del 2023, per a poder sol·licitar una subvenció al Departament de Cultura. “Ara fem un nou pas, comprarem l’antic balneari del Porcar i en cedirem l’ús al Departament de Cultura”, ha explicat.

Projecte compatible L’acord entre la Generalitat i l’Ajuntament per a ubicar l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre a l’antic balneari d’en Porcar serà compatible amb el projecte que ja té en marxa l’Ajuntament per a rehabilitar el pavelló de les arcades, situat al costat de la torre de planta rectangular, un pavelló que només conserva la façana davantera.

Pel que fa a la redacció del projecte bàsic i executiu de la futura seu arxivística comarcal, la previsió amb què treballa el govern municipal tortosí és que enguany s’inicie la redacció, que serà finançada íntegrament pel Departament de Cultura. Prèviament, s’hauran de fer els preceptius treballs arqueològics necessaris.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

49 + = 56

Últimes notícies