Caos ferroviari. A l’Ebre no és una novetat, però la situació de retards i supressió de freqüències arreu del país afecta també les línies R-15 i R-16, ja de per si molt malmeses per la falta de manteniment i d’inversió. El passat dilluns -dia 17- i dimecres -dia 19- els retards van marcar la jornada i van indignar de nou els usuaris, que tenien l’esperança que amb l’obertura del túnel de Berà s’acabés l’odissea per a arribar fins a Barcelona. Junts i la CUP ja han demanat la dimissió de la consellera de Territori, Sílvia Paneque, mentre ERC i els Comuns exigixen responsabilitats.
Paneque, però, reitera que la situació de desinversió ve heretada de molts anys enrera, i no és una responsabilitat exclusiva de l’actual Govern, amb sis mesos de recorregut. Tot i això, la consellera assegura que el servei “no és acceptable” i reitera que es treballa per a capgirar la situació i que els trens de Rodalies i Mitja Distància funcionen amb normalitat “com més aviat millor”.
Tot i això, la setmana ha estat plena d’incidències a les línies ferroviàries. Tant l’R-15 -la línia de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta- com l’R-16 -la del Baix Ebre i el Montsià- han patit incidències i retards. Diumenge, una incidència a Sant Vicenç de Calders va provocar retards en tots els combois del sud, però la situació més complexa va arribar dilluns. Els sindicats van desconvocar la vaga prevista però la situació no va ser de normalitat. El Govern va criticar que, amb tan poc temps de marge, no es va tindre temps de reestructurar les freqüències suprimides. Els retards van arribar a superar l’hora. Dimecres també hi va haver afectacions importants i dijous els retards de l’R-15 i l’R-16 superaven els 25 minuts de demora.
Sergi Martínez és un dels viatgers que portava més dos hores esperant. Viatjava des de l’Aldea i va agafar un tren de l’R-16 per a baixar a Tarragona i després prendre un tren de l’R-15 cap a Reus -en sentit sud- per a assistir a una fira de turisme. Els retards eren acumulats en agafar dos combois de les línies ebrenques. “És molest i cansat esperar tanta estona per a arribar als llocs”, va afirmar a l’ACN.
També viatjava des de l’Aldea l’Andreu, que anava cap a Vic a estudiar. Tot i que va agafar l’R16- direcció Barcelona- a l’hora prevista, també es va queixar del funcionament habitual de Renfe. “Tenim un tren cada tres hores, si va amb retard en necessito gairebé cinc per a arribar al meu destí”.
Els retards també es produïen en sentit sud, des de Barcelona fins a Tarragona i les Terres de l’Ebre. Francesc Aixalà sortia des de Barcelona i el seu tren havia de sortir a les
8.50 h, però no ho va fer fins a les 9.30 h. “Direcció Girona, en passaven molts; cap a Tarragona, no en venien”, lamentava. Com que està jubilat no li suposava un daltabaix esperar, tot i que reconeixia que era un “problema” per a la gent que treballa. “Amb la Renfe no es pot preveure res, quan no és una cosa, és una altra”, concloïa.
La consellera Paneque ha atribuït la situació a unes línies “fràgils” i la desinversió dels últims anys. Ha admès que la situació no és admissible i que “no se solucionarà d’un moment a altre”, sinó que caldrà “temps i noves inversions per a millorar el servei com toca”.
Catalunya, a la coa de les inversions ferroviàries
Catalunya és la quinta comunitat per la coa de l’Estat en inversions territorialitzades de Renfe, Adif i Adif-Alta Velocitat que s’han acabat duent a terme. Segons dades d’execució pressupostària del Ministeri d’Hisenda entre el 2015 i el primer semestre del 2022 –tota la sèrie històrica feta pública–, analitzades per l’ACN, durant este període es van projectar inversions per valor de 6.194 milions d’euros a les demarcacions catalanes vinculades a les tres empreses ferroviàries. La despesa real, però, se va quedar en 2.171 milions d’euros en el mateix període, un 35,1 % del total, per sota de la mitjana espanyola (41 %). Les inversions executades d’Adif sense comptar l’alta velocitat són les més baixes, el 31,5 % dels diners pressupostats.