Entitats de tot Catalunya es van reunir dissabte vespre a l’Orfeó Lleidatà per assistir a l’acte de lliurament dels VII Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català. Durant la gala s’ha fet públic que el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre ha estat premiada amb el Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català. El jurat ha justificat el veredicte per la “promoció del coneixement de la comarca en un ampli ventall de disciplines humanístiques i científiques”.
Elisabet Carnicé ha estat la conductora de l’acte, que ha gaudit d’actuacions d’una representació el teixit cultural lleidatà: l’Esbart Sícoris, que ha donat la benvinguda amb el Ball de l’Homenatge i també ha ofert un tastet de ‘Miniatures’, últim espectacle de l’entitat; el Quartet Immortality, que ha interpretat Seasons of Love, del Musical Rent; i del mateix Orfeó Lleidatà, que ha tancat l’acte amb el gòspel Total Priest, la peça ‘A Montserrat’ de Josep Anselm Clavé –de qui enguany es commemora el bicentenari del naixement– i l’himne nacional Els Segadors.
Entre les autoritats presents, els VII Premis Antoni Carné han comptat amb l’assistència d’Estefania Rufach (Diputació de Lleida – Institut d’Estudis Ilerdencs), el regidor de Festes de la Paeria Xavier Blanco, els diputats del Parlament de Catalunya Rocío Garcia, Ignasi Prat, Joan Ignasi Elena i Montserrat Berenguer, i la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural Carol Duran.
Guanyadors dels VII Premis de l’Associacionisme Cultural Català
En les setmanes prèvies, ja s’havien anunciat els guanyadors de les altres categories que conformen el certamen. Josefina Roma ha rebut el premi Ens a la Persona en reconeixement de la dignificació de la cultura popular com a objecte d’estudi científic. L’antropòloga ha destacat que “l’estudi d’altres cultures ens ha fet veure i valorar la nostra. No volem fer una etnografia del desig, tot pensant que només queden ressualles d’un passat, sinó que veiem el passat i el present formant el nostre patrimoni que hem d’estimar”.
El Premi bonÀrea a la Comunicació s’ha lliurat al portal Festes.org, gestionat per l’Associació Cultural Rebombori Digital, que des del 1999 difon i explica festes populars del conjunt dels Països Catalans. En el discurs d’agraïment, l’entitat ha ressaltat que “després de 25 anys de feina el web ha crescut molt, no només en quantitat sinó també en qualitat”.
La Cia. de Jocs l’Anònima i l’Associació Alba han estat mereixedors del Premi Arç Cooperativa a l’Activitat per a l’organització del Bòlit, la Trobada inclusiva i intergeneracional de jocs tradicionals que se celebra a Verdú. La iniciativa promou l’ús del joc tradicional com a eina inclusiva per apropar la cultura a sectors que habitualment no en poden gaudir. Maite Trepat, de l’Anònima, ha confessat que treballen per aconseguir “un premi intangible, però valuosíssim: els somriures dels infants i els adults que juguen, la il·lusió dels voluntaris i voluntàries, aquest és el nostre premi que ens fa sentir guanyadors i guanyadores cada dia”.
El Premi Previsora General al Projecte ha estat concedit a l’Associació Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí per la creació d’una ruta senyalitzada pels espais del Pessebre Vivent, a través del qual es dignifica el nucli històric del municipi i es dinamitza el teixit comercial. Xavier Lozano, president de l’entitat, ha subratllat que “el més important d’aquest tipus de projectes és el que hi ha al darrere: les hores i hores de voluntariat, que en el nostre cas ha estat singular i únic: un grup de jubilats (fusters, paletes…) amb adolescents amb dificultats d’adaptació a l’aula i amb joves fent treballs en benefici de la comunitat. Un regal per la seva vida: la descoberta de l’associacionisme cultural, de l’altruisme i del fer alguna cosa pel bé comú a canvi de res“.
Finalment, el Premi BBVA a l’Entitat ha estat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, entitat que dinamitza la vida cultural de la comarca i promou la investigació en un espectre ampli de disciplines humanístiques. Mireia Grangé, presidenta de l’entitat, ha recordat que “som una associació amb més de 400 associats, tenim convenis amb 6 ajuntaments i el Consell Comarcal i fem activitats a tots els pobles de la Ribera d’Ebre“.
En la mateixa categoria, han estat finalistes l’Espai de So –dedicada a la recuperació del patrimoni musical a la Catalunya occidental, nord de València i Aragó catalanoparlant i l’Associació Casa Macià, que ha fet una important tasca de divulgació de l’associacionisme cultural històric.
Discursos institucionals i anunci dels VIII Premis Antoni Carné
Antoni Soliva, president de la Fundació Orfeó Lleidatà, ha donat la benvinguda als assistents assenyalant que “per a nosaltres un honor immens obrir les nostres portes per retre homenatge a totes aquelles persones i entitats que, amb la seva dedicació, contribueixen a mantenir viva la nostra cultura i a enfortir el teixit associatiu del país“. A continuació, Rosa Maria Provencio ha tingut unes paraules de record per Antoni Carné Parramon, president fundador de l’entitat. La presidenta de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (ENS) ha reivindicat que la “la cultura popular no és la cultura de base sinó la base de la cultura. Perquè no ens limiten a fer cultura sinó que som la cultura“.
Carol Duran, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, ha destacat que “avui celebrem la capacitat de les nostres entitats per innovar, promoure una gestió sostenible i projectar la cultura catalana cal al futur”
A les acaballes de l’acte, s’ha anunciat que l’acte de lliurament dels VIII Premis Antoni Carné se celebrarà el 24 d’octubre del 2025 a la seu del Patronat La Catequística de Figueres. Ricard Sayeras, president de l’entitat empordanesa, ha rebut el traspàs de la bandera dels Premis Antoni Carné de la mà d’Antoni Soliva.