HomeHistòriaMemòria DemocràticaEl COMEBE rememora la influència de les dones durant la Batalla de...

El COMEBE rememora la influència de les dones durant la Batalla de l’Ebre

El Departament de Justícia, Drets i Memòria, a través del Consorci Memorial d’Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), ha inaugurat aquesta tarda l’exposició “Invisibles però decisives. Dones a la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre”. Una mostra que busca recuperar i commemorar la memòria col·lectiva de les dones i el seu paper fonamental durant el transcurs de la Batalla de l’Ebre i els fets històrics de la Guerra Civil. “La recuperació de la memòria democràtica amb mirada feminista és el millor dic davant dels discursos revisionistes” ha assegurat la consellera Gemma Ubasart i González, encarregada de presidir l’acte inaugural.

Així mateix, la consellera també ha lloat l’encert que suposa organitzar una exposició sobre memòria democràtica en clau de gènere, en tant que cal “recuperar la presència ignorada de les dones al llarg de la història”. En aquesta línia, ha destacat que “el relat de la Guerra Civil ha estat fins ara una història d’homes explicada per homes” i ha reiterat que, per aquesta mateixa raó, “era necessari que disposéssim d’un espai que posés negre sobre blanc la participació de les dones en la guerra del 36”. Tanmateix, ha emfatitzat que “recuperar el gènere com a categoria històrica no és parlar únicament de les dones organitzades, sinó també de la vida i les experiències dels milers de dones que van treballar a les infermeries i en tasques d’intendència, que va patir la fam i van morir sota les bombes”.

En el marc de la inauguració, Cinta Farnós, directora del COMEBE, ha asseverat que la mostra “té la voluntat de traspassar a l’esfera pública, i poder impulsar l’inici de tota una sèrie de canvis tangibles perquè es reconegui el llegat d’aquestes dones”. Tot seguit, Mary Nash, comissària de l’exposició, ha subratllat el valor educatiu de la mostra vers el jovent.En paraules seves, “l’exposició que avui presentem ésuna eina molt necessària perquè les joves generacions d’escolars coneguin el passat des de la igualtat”.

Foto: Cedida

L’exposició té com a objectiu, per una banda, copsar l’abast de l’impacte social i militant que van tenir les dones mobilitzades al front de guerra i, per l’altra, divulgar el paper imprescindible que van desenvolupar en totes les esferes possibles: a les milícies, a primera línia de combat, en les tasques d’intendència, en les cures comunitàries, a les fàbriques, al camp i a les organitzacions, posant sovint la veu a les publicacions.

Així mateix, també es posa el focus a les diferents opressions que van patir les dones per la seva condició, com ara, la utilització dels seus cossos amb finalitats propagandístiques, la representació cultural que se’ls va donar i la repressió i vexacions que van patir en tant que transgressores.

Per tot, es tracta d’una exposició que presenta un recorregut cronològic dividit en sis àmbits clau per comprendre el global dels fets, des dels canvis normatius de la Segona República que van permetre un reconeixement del principi d’igualtat i de plena ciutadania femenina, fins al retrocés d’aquest amb la victòria de les tropes rebels i la imposició de la dictadura franquista.

Foto: Cedida

Per il·lustrar, però, aquestes experiències compartides la mostra es construeix amb el testimoniatge de cinc dones significatives, com ho són Virgínia Amposta Amposta (Pinell de Brai, 1903 – Barcelona, 1938), Mestra i dirigent sindical afusellada al Camp de la Bota, el 8 d’agost de 1938; Natàlia Tarragó Querol (Batea, 1917 – 1941) miliciana de la FAI; Patience Darton (Orpington, 1911 – Madrid, 1996), infermera de les Brigades Internacionals durant la Batalla de l’Ebre, Angelina Sanz Xalé (La Ràpita, 1901 – 1993), pescadora, i una pagesa anònima de les Terres de l’Ebre, .

“Invisibles però decisives. Dones a la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre” es pot visitar gratuïtament fins al 31 de juliol de 2024 a la sala expositiva del COMEBE. És, a més, una exposició pensada per implicar l’alumnat del territori que oferirà un ventall ampli de diverses propostes pedagògiques als centres educatius per complementar el recorregut. Finalment, s’ha inaugurat també un espai dedicat a la memòria de les dones a l’espai d’exposició permanent de l’espai.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 39 = 49

Últimes notícies