HomeCulturaEl concert de l’Escolania de Montserrat un dels plats forts de la...

El concert de l’Escolania de Montserrat un dels plats forts de la Commemoració del 250è aniversari de la construcció de l’Església de Tivenys

El divendres 7 de juny, a les 20.30 h, arriba al temple parroquial l’esperat concert de l’Escolania de Montserrat amb gairebé tot l’aforament exhaurit.

Continua la celebració dels 250 anys de la consagració de l’Església Parroquial de Sant Miquel i Sant Benet de Tivenys, després de dur a terme un bon grapat d’actes religiosos, culturals i lúdics de forma periòdica des del passat diumenge 3 de desembre de 2023, encarem l’equador de la commemoració amb els diversos actes que tindran lloc en els propers mesos d’estiu com el concert de l’Escolania de Montserrat, la celebració de la Festa de Sant Benet amb la benedicció d’una nova imatge del sant, la baixada de llaüts des de Tivenys a la Cava i l’agermanament d’ambdues parròquies que comparteixen el mateix patró, Sant Miquel, i la gran celebració de la Festa de Sant Miquel. Avui, però, l’actualitat del moment ens porta a parlar del concert de l’Escolania de Montserrat que es realitzarà el proper 7 de juny, a les 20.30 h, al recinte de l’Església de Tivenys.

L’Escolania de Montserrat és una de les escoles de música més antigues d’Europa. Ja en el segle XIII, apareix en el Monestir benedictí i Santuari marià de Montserrat un petit grup de nois que, per mitjà de la pràctica del cant i de diversos instruments musicals, estan al servei d’aquest lloc tan singular. Al llarg dels segles, han sorgit compositors i intèrprets remarcables de l’anomenada Escola Musical Montserratina.

Sota la direcció i llarg mestratge del pare Ireneu Segarra Malla durant gairebé tota la segona meitat del segle XX, l’Escolania va internacionalitzar-se enregistrant nombrosos discs i començant a participar en festivals o portant a terme gires internacionals de concerts. Els darrers anys, l’Escolania ha fet nombroses gires de concerts a països com Estats Units, Xina, Itàlia, Alemanya, Rússia, Hongria, Suïssa, Bèlgica, França i Polònia, a més de nombrosos concerts a Catalunya. I ha enregistrat els discs Salve Regina, amb obres del pare Ireneu Segarra, i Música espiritual contemporània, amb musica pensada per l’espai d’art Sean Scully de Santa Cecília de Montserrat.

Actualment, l’Escolania està formada per més de cinquanta nois, de nou a catorze anys, procedents d’arreu de Catalunya. Durant els anys que estudien a Montserrat al matí fan els ensenyaments generals, i a la tarda els estudis de música. Cada escolà estudia dos instruments, el piano i un segon instrument a escollir, a més de llenguatge musical, orquestra i, no cal dir, el cant coral, que constitueix l’especialitat de l’Escolania. Des del 2014, l’Escolania actua sota la direcció de Llorenç Castelló Garriga al qual acompanya al piano i l’orgue Mercè Sanchis Bros.

La finalitat de l’Escolania, avui, com en segles passats, és la participació diària en la pregària del santuari, juntament amb la gran afluència de pelegrins de tot el món. Així mateix, és funció de l’Escolania la difusió de la música sacra, tant d’autors propis de la mateixa Escola Montserratina, com de compositors internacionals.

A través del cant, els escolans són missatgers de pau i de bellesa. Amb el llenguatge universal de la música, traspassen tota mena de fronteres i parlen directament al cor dels qui els escolten.

Les entrades es poden adquirir al Restaurant lo Parque, av. Generalitat, s/n de Tivenys, i al Grup Informàtic de Serveis (GIS), c/ Vergés Paulí, 2 de Tortosa.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

86 + = 87

Últimes notícies