HomeAgriculturaEl Congrés aprova una esmena per a eliminar la prohibició de cremar...

El Congrés aprova una esmena per a eliminar la prohibició de cremar restes vegetals al camp

El Congrés dels Diputats fa marxa enrere i opta per eliminar la prohibició de cremar restes vegetals al camp. Dimecres -dia 5- la ponència de modificació de la llei de gestió de la Política Agrària Comuna (PAC) va aprovar una esmena del PDeCat que modificarà la llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular i eliminarà la prohibició de cremar restes agrícoles.

La modificació, que defensava el diputat del PDeCat i exalcalde de Tortosa, Ferran Bel, suprimix l’apartat 3 de l’article 27 de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, que establia la prohibició de la “crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola”, amb l’objectiu de donar prioritat “al reciclatge mitjançant tractaments biològics de la matèria agrícola”. Des de la seua aprovació, el text va generar un profund malestar entre els agricultors i ramaders de tot el país, i la majoria d’associacions agràries i sindicats n’havien demanat l’eliminació.

El portaveu del PDeCat al Congrés, Ferran Bel, ha assegurat que “la prohibició de la crema de restes vegetals suposava un sobrecost sobrevingut i inacceptable per a l’economia de les famílies catalanes que viuen del camp i la pagesia”. Algunes organitzacions xifraven l’augment dels costos en un interval de 1000 i 1500 euros per hectàrea, sobretot quan s’han de gestionar grans volums de restes vegetals arran de l’arrancada o la substitució d’arbres per motius de plagues o relleu en els cultius.

L’esmena va ser inclosa al text de la llei de gestió de la PAC per assentiment, sense que cap grup polític demanés anar a votació. Ara haurà de tornar al Congrés, on està previst que reba l’aprovació administrativa -sense que se’n requerisca votació- i després anirà al Senat, on serà sotmesa de nou a debat i votació de la cambra.

Tot i això, no es preveu que cap formació introduïsca una nova esmena per a dixar sense efecte la que va ser aprovada dimecres per la ponència. “Gràcies a esta esmena ajudem de forma directa els nostres pagesos en un any que ha estat especialment complicat per a moltes collites, i afavorim territoris com les Terres de l’Ebre, on el sector primari té un pes molt important”, ha afegit Bel.

Des d’Unió de Pagesos han celebrat l’aprovació de la modificació legislativa. “Creiem que el nostre treball ha acabat donant fruits i, des del mes d’abril, ens vam reunir amb tots els grups polítics per a alertar-los que la prohibició de les cremes tal com s’havia plantejat era tota una aberració”, ha assegurat el coordinador de la Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, Miquel Piñol.

Des del sindicat van presentar diverses esmenes a la Llei 7/2022, i ara “ha estat el PDecat qui ha pogut introduir-hi esta modificació” i a partir del proper any no quedarà prohibida la crema de restes vegetals de forma sistemàtica.

“Sembla que el sentit comú s’ha imposat”, conclou Piñol, i assegura que des d’Unió de Pagesos estan “satisfets” amb de la llei de gestió de la PAC. Des del sindicat, juntament amb altres institucions agràries, havien organitzat mobilitzacions arreu de Catalunya en contra de la gestió obligatòria de les restes vegetals, amb cremes de restes a la porta de les administracions.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

51 + = 58

Últimes notícies