HomeAgriculturaEl Consell Comarcal de la Terra Alta impulsa la diversificació agroalimentària a...

El Consell Comarcal de la Terra Alta impulsa la diversificació agroalimentària a la comarca

El Consell Comarcal de la Terra Alta, a través del projecte Terra Alta Més, impulsa l’assessorament a sis productors agraris i ramaders per identificar noves oportunitats vinculades a les seves explotacions i que es poden traduir en una proposta de reorientació del cultiu o de la ramaderia, així com en l’inici del procés de transformació i comercialització del seu propi producte.

L’assessorament, que persegueix l’objectiu de diversificar les oportunitats del sector agroalimentari de la comarca, consistirà en una diagnosi de l’explotació a partir de les visites a les finques i un pla d’actuacions que inclourà un predisseny bàsic, un estudi de productivitat, de necessitats, un cronograma i una valoració econòmica.

Els productors que es beneficien d’aquesta iniciativa —orientada a microempreses i a autònoms agraris amb un màxim de deu treballadors i amb una facturació inferior a un milió d’euros—, s’han reunit avui amb l’empresa contractada pel Consell Comarcal de la Terra Alta que s’encarregarà de dur a terme les tasques d’assessorament, que comencen també avui amb una visita a les finques dels productors.

Els projectes seleccionats per rebre aquest assessorament es troben vinculats a diferents cultius o a l’àmbit de ramaderia de la comarca: cirera, cabrum mixt (intensiu i extensiu), cultiu de bolets, mel i cereals, ametlla, i aprofitament del bosc per a la generació de biomassa.

Tal com han palesat durant la reunió, una de les principals preocupacions dels sis assessorats, tots menors de quaranta anys i amb tradició familiar agrària, gira al voltant de la comercialització. Exemplifiquen la voluntat de seguir fent de l’activitat agrícola un dels motors de la comarca, per això busquen alternatives davant les noves tendències, tant productives com de consum.

Un cop s’hagin realitzat les visites a les finques, cada productor presentarà el seu projecte a l’empresa assessora per iniciar el procés. Amb l’objectiu que l’assessorament tingui impacte més enllà dels sis productors participants i arribi a tot el sector, el Consell Comarcal de la Terra Alta ha demanat que comparteixin de forma total o parcial els resultats obtinguts al llarg de la seva participació en aquesta iniciativa.

Els sis productors que reben aquest assessorament van ser escollits entre les catorze sol·licituds rebudes. L’elecció es va fer mitjançant una valoració tècnica duta a terme a través d’una mesa formada per membres de les Denominacions d’Origen de la comarca, de la Unió de Pagesos (UP), de l’Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), de l’Escola Agrària de Gandesa, de la Comunitat de Regants de la Terra Alta, així com del Consell Comarcal.

El projecte Terra Alta Més, està finançat en un 10% pel Consell Comarcal de la Terra Alta i en un 90% pel Servei d’Ocupació de Catalunya en el marc dels programes de suport al desenvolupament local. El projecte se sol·licita anualment i l’any passat va ser el primer any que es va concedir finançament per dur a terme una acció que afecta en primera persona el sector primari. A més, també va incloure la figura d’una tècnica orientada només al sector agrari i agroalimentari donat el gran pes que té a la comarca, on hi genera més d’un 30% dels llocs de treball.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 8 =

Últimes notícies