El Consell Comarcal del Baix Ebre i el del Montsià han publicat una guia amb tota l’oferta formativa existent en aquestes dues comarques. Un mapa que pretén apropar els recursos formatius del territori a l’alumnat per ajudar-los a orientar el seu futur i que ha estat elaborat conjuntament per l’Agència de Desenvolupament Local del Baix Ebre i la del Montsià. “Les dues agències han sumat esforços i inquietuds per tal d’elaborar conjuntament aquest primer mapa que inclou tota l’oferta formativa del Baix Ebre i el Montsià”, ha manifestat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura. La formació professional i la formació professionalitzadora són un recurs clau, necessari i imprescindible en l’impuls del desenvolupament econòmic.
El principal objectiu d’aquesta guia és donar a conèixer els recursos formatius, de manera integrada, a la població. La iniciativa va néixer fruit de les necessitats detectades i consensuades amb els diferents agents del territori, de manera concertada i amb el suport del departament d’Educació. “Aquesta eina servirà per incentivar que els joves, i els no tan joves, a seguir formant-se al territori i que no es vegin forçats a marxar a les grans ciutats per trobar més oportunitats”, ha afirmat el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig.
Pel que fa al contingut de la guia està organitzat per famílies professionals i a més a més compta amb el recull dels certificats de professionalitat que s’impulsen des del Servei d’Ocupació de Catalunya, l’oferta en formació universitària, així com d’un directori de centres. D’altra banda, el document incorpora un glossari terminològic i d’informació referent a les mesures de flexibilització que faciliten l’accés als cicles formatius.
Quant al públic al qual es dirigeix la guia de recursos formatius són totes aquelles persones que, independentment de la seua edat, vulguen formar-se professionalment. També les organitzacions poden adreçar-se als centres per formar el seu capital humà i-o dur a terme un procés de reconeixement de l’experiència professional. De fet, els instituts de les dues comarques treballen per ampliar la seua relació amb les empreses del territori, adaptant les metodologies a les necessitats específiques dels sectors, apropant el mercat laboral a les aules. Per la seua banda, les Agències del Baix Ebre i del Montsià busquen millorar la qualitat de vida de les persones a través de la creació d’oportunitats professionals.
Finalment, a les Terres de l’Ebre, la inserció laboral de la formació professional ha crescut un 15,32% en els darrers cinc anys. La formació dual assoleix una ocupació del 73,7%, el que suposa que tres de cada quatre persones que han escollit aquesta modalitat acaben formant part de la plantilla un cop finalitza la formació. A més a més, les persones majors de 30 anys, que han decidit formar-se a un institut per actualitzar els seus coneixements en el 83,2% dels casos es troben treballant un cop transcorreguts sis mesos després de titular-se.