HomeSense categoriaEl Consell Comarcal presenta el llibre ‘Més enllà del silenci’, que reivindica...

El Consell Comarcal presenta el llibre ‘Més enllà del silenci’, que reivindica el paper actiu de les dones en el teixit productiu del Baix Ebre

La presidenta del Consell Comarcal del Baix Ebre, Sandra Zaragoza, acompanyada de la delegada del Consell Consultiu de les Dones, Rosa Queral, i l’actriu i pallassa Pepa Plana, ha presentat el llibre “Més enllà del silenci. Oficis i dones rellevants del Baix Ebre’, un exhaustiu treball de recerca antropològica que reivindica el paper actiu de les dones en el teixit productiu de la comarca durant els segles XIX i XX.

El llibre, editat pel Consell Comarcal, ha estat escrit per la doctora en Pedagogia, Rosa Queral, i els tècnics de la institució comarcal, Cristina Grau i Josep Miralles, amb la col·laboració de totes les associacions de dones de la comarca, que han aportat informació i un valuós material gràfic.

Aquest treball culmina el projecte de recuperació de la memòria històrica de les dones impulsat des del Consell Consultiu de les Dones del Baix Ebre, òrgan de participació ciutadana del Consell Comarcal. “És un llibre de dones, amb noms i cognoms, que han contribuït al desenvolupament del Baix Ebre i que rescatem ara de l’oblit i el silenci’, ha destacat la presidenta comarcal Sandra Zaragoza en l’acte de presentació que ha tingut lloc al Saló de Plens del Consell amb l’assistència de més de mig centenar de persones.

Segons Rosa Queral, amb aquest llibre “hem volgut trencar el silenci que sempre hem patit les dones en relació als nostres treballs i a les nostres aportacions per fer un país millor” i ha agraït la implicació i treball que han fet totes les associacions de dones per fer possible aquesta obra.

‘Més enllà del silenci’ divulga treballs i oficis, alguns dels quals ja desapareguts, protagonitzats per les dones i en molts de casos silenciats o menystinguts. Així es descriuen oficis com les mineres de Benifallet, apedaçadores de xarxa de l’Ametlla de Mar,plegadores d’olives, segadores d’alfals d’Aldover o les llatadores d’Alfara de Carles, els Reguers i Paüls.

El llibre també inclou propostes didàctiques amb l’objectiu d’ajudar tant als professionals de l’educació com a mares i pares a estendre el projecte i donar a conèixer la història de les dones del Baix Ebre a les noves generacions.

Aquest projecte de recuperació de la memòria històrica de les dones, sorgit el 2015 a proposta del Consell Consultiu de les Dones del Baix Ebre, va iniciar-se al novembre de 2016 amb la celebració del I Congrés de Dones del Baix Ebre i la presentació de l’exposició “Més enllà del silenci”, embrió del llibre ara publicat. Va ser precisament en aquell congrés en què es va acordar donar continuïtat a aquesta iniciativa, a través de l’ampliació dels continguts de l’exposició, que ha fructificat ara amb aquest llibre.

L’actriu i pallassa Pepa Plana ha explicat als assistents la seva experiència professional “en femení” en una societat en què a les dones no se les deixava ser pallasses i on l’humor encara s’escriu en masculí. “Encara no em resulta fàcil ser dona i fer de pallassa, però hem avançat en igualtat”, ha confessat.

Com a cloenda de l’acte, la presidenta comarcal ha lliurat dos exemplars del llibre a les representants de les 20 associacions de dones del Baix Ebre que han participat en aquesta obra.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 1 = 4

Últimes notícies