BAIX EBRE // El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat avui, amb el vot favorable de tots els grups i l’abstenció de Movem Terres de l’Ebre, la presentació d’al·legacions al Pla de Protecció del Delta de l’Ebre publicat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i que és en període de consulta pública fins al 5 d’abril. Unes al·legacions amb què el Consell Comarcal aporta fonaments tècnics, legals, ambientals i territorials per tal que el Pla de Protecció del Delta es converteixi en un instrument clau per abordar els reptes de la gestió integrada del litoral i del riu amb l’objectiu de preservar els valors ambientals i el desenvolupament sostenible del territori. Es tracta d’un document que recull les propostes pactades entre la Generalitat i la Taula de Consens pel Delta.
“És necessari activar els mecanismes de col·laboració entre l’Estat i la Generalitat per actuar de manera coordinada i col·laborar en la protecció del Delta de l’Ebre, especialment davant els grans reptes que implica el canvi climàtic i el seu impacte al Delta”, ha manifestat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura. En aquest sentit, el Consell Comarcal reclama un diagnòstic complet i veraç que aborde els problemes causats per la regressió, els episodis d’inundació provocats pels temporals marins i la possible futura inundació, tenint en compte les conseqüències ambientals i socioeconòmiques de cada impacte en diferents horitzons temporals (2021, 2050 i 2100).
A més, el Consell Comarcal del Baix Ebre rebutja la proposta de l’Estat de retirada de la línia de domini públic en un espai de més de 800 hectàrees, una actuació que el Pla de Protecció del Delta considera que és el més natural possible. “No es pot justificar que l’estratègia de retirada de la línia de domini públic sigui la més adequada per ser més natural, quan la regressió i la inundació del Delta de l’Ebre és conseqüència de l’acció humana. Els canvis provocats per l’home a la conca de l’Ebre i els efectes del canvi climàtic tindran greus conseqüències sobre els sistemes natural i socioeconòmic del Delta de l’Ebre”, exposa el document d’al·legacions que el Consell Comarcal del Baix Ebre traslladarà al Ministeri per a la Transició Ecològica.
També es reclama a l’Estat la redacció urgent d’un pla de gestió de sediments fluvials dels embassaments de Mequinensa, Riba-roja d’Ebre i Flix, així com l’elaboració d’una prova pilot per fer arribar els sediments retinguts a l’embassament de Riba-roja al Delta de l’Ebre.
Finalment, el document d’al·legacions aprovat pel ple del Consell fa referència a l’impacte que tindrà el Pla de Protecció del Delta sobre l’aqüicultura, ja que la desaparició de les badies dels Alfacs i el Fangar provocarà la pràctica desaparició d’aquest sector.
Altres acords
D’altra banda, en el ple ordinari d’avui s’ha donat compte de la renúncia al càrrec del vicepresident del Consell, Jordi Jordan (Movem Terres de l’Ebre), que deixa el Consell Comarcal després d’haver estat elegit diputat al Parlament de Catalunya. Jordan serà substituït per Francesc Vallespí, que s’incorporarà a la institució comarcal el pròxim mes d’abril.
També en aquest plenari s’ha aprovat el nomenament de Ramon Martínez com a representant del PSC al consell d’administració de la societat Baix Ebre Innova, en substitució d’Enric Roig. D’altra banda, el ple ha aprovat la pròrroga del conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que fixa les condicions de col·laboració entre les dues parts per a l’assessorament i la gestió de serveis en matèria d’habitatge, amb la finalitat de facilitar a la ciutadania la realització de les gestions i serveis relatius a l’habitatge.
Un altre dels acords ha estat la signatura d’un conveni amb la Fundació la Caixa per al finançament de la targeta solidària 2021, a través del qual l’entitat aportarà 16.000 euros.
Finalment, en el ple ordinari d’aquest mes de març s’ha fet lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, celebrat el passat dia 8.