HomeSocietatEl Consell Regulador de la DO Terra Alta demana la dimissió del...

El Consell Regulador de la DO Terra Alta demana la dimissió del president Pere Bové

El Consell Rector de la DO Terra Alta ha demanat al president de l’entitat, Pere Bové, que dimiteixi del càrrec, i que es mantingui com a vocal a la junta. La petició sorgeix del daltabaix que ha generat la informació publicada a El Món sobre un informe de procediment acordat de la gestió econòmica de l’ens de 2022. El Consell Regulador defensa que les dades publicades “són esbiaixades, no veraces i fora de context“. La DO no descarta emprendre mesures per suposades “injúries” contra l’equip tècnic de la casa, sobretot del secretari Jordi Rius. L’informe detalla correccions al control financer, i la DO assenyala que el van encarregar internament per “optimitzar el seu funcionament i facilitar el traspàs entre juntes“.

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta ha respost a les informacions publicades al mitjà especialitzat Vadevi i El Món. L’ens regulador defensa que el document sobre el qual es basen les informacions “no estava finalitzat” i era de “caràcter intern“, “una auditoria realitzada per la mateixa DO, amb l’objectiu d’optimitzar el seu funcionament i facilitar el traspàs d’una junta a l’altra l’estiu passat“. En l’escrit, s’agraeix a l’anterior equip de govern aquest “exercici de transparència i de bon govern“.

La DO Terra Alta lamenta “el desprestigi” que pot patir la institució, “una marca fonamental a la comarca, que representa centenars de viticultors i una seixantena d’empreses i que també són víctimes de la difamació“. El Consell Regulador es reserva el dret d’emprendre “les mesures necessàries per protegir la marca i tots els seus representats i fer costat a les persones i empreses que també han estat víctimes“.

El president en qüestió

Sense assenyalar-lo com a responsable de la filtració de l’informe, el Consell Rector ha demanat al president de la DO Terra Alta, Pere Bové, que dimiteixi per “la campanya de desprestigi construïda sobre interessos i rancúnies personals” i per les setmanes “d’enorme activitat que enfronta la DO Terra Alta, amb una de les veremes més complicades dels darrers temps marcada per la forta sequera” .

Recomanacions financeres

El Consell Regulador assenyala que l’auditoria es va fer de l’exercici 2022, que “s’han fet correccions a posteriori” i s’han aplicat “les recomanacions necessàries de qüestions ordinàries“. Neguen que l’informe assenyalés “cap irregularitat greu” que hagi calgut corregir.

El document d’Abad Saltó Auditors, signat el 12 juny de 2023, al qual ha tingut accés l’ACN, recomana a la DO la figura d’un tresorer o d’una persona dedicada a la supervisió de les finances. També s’apunta que les despeses i inversions han de tenir l’aprovació per escrit de les factures i la signatura del president i es considera “un cas greu” que no sigui així en el cas de la instal·lació de plaques solars, a càrrec d’un familiar del secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta.

De fet, el secretari Jordi Rius, que també és alcalde de la UPTA a la Fatarella des de l’actual mandat, és el més assenyalat per les informacions publicades. En l’informe auditori s’indica que no pot aprovar despeses i es fa la proposta a la DO d’establir fulls de dietes i desplaçaments per justificar les despeses i la vinculació a l’entitat. També que aquest document estigui signat pel president.

Segons s’explica en l’informe, el desembre de 2022, la Comissió Rectora de la DO ja va decidir que les despeses de més de 500 euros tinguessin aquesta doble aprovació del secretari i el president, però els consultors recomanen que s’estableixi “un control intern” més ampli amb diferents “etapes” d’autorització i cadascuna assignada a càrrecs diferents.

L’informe de procediment acordat inicial remarca que les factures dels proveïdors han de detallar els serveis prestats, proposa fer “llistats trimestrals de factures pagades“, un inventari de la botiga de vins, “i fer revisió i seguiment dels subcomptes dels clients i dels saldos de les factures pendents i el pagament a proveïdors“, entre les millores exposades en les conclusions.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 29 = 33

Últimes notícies