HomeEconomiaEl conseller Torrent es compromet a fer arribar els diners del fons...

El conseller Torrent es compromet a fer arribar els diners del fons nuclear enguany

Els primers fons de transició nuclear arribaran enguany. Ho ha assegurat el conseller d’Empresa, Roger Torrent, en una compareixença al Parlament on, també ha destacat que, en les properes setmanes -al mes de juliol- es durà a terme la segona reunió de l’organisme de governança dels fons que “posarà sobre la taula el reglament que ha de regular la distribució dels fons”.

El departament d’Empresa ha estat treballant la normativa que ha d’establir quins projectes podran finançar-se amb els diners provinents del fons nuclear i que han de servir per a impulsar un teixit econòmic alternatiu a les centrals nuclears catalanes.

Els fons estan dotats, aproximadament, d’uns 60 milions d’euros i es repartixen a parts iguals entre la zona PENTA I (en municipis situats en un radi de 10 km al voltant de les nuclears) i la zona PENTA II (en un radi d’entre 10 i 30 km de les centrals). Tot i que el conseller ja en va avançar alguns detalls com ara que els fons han de servir, fonamentalment, per a l’impuls del sector industrial però també l’agroalimentari o el turístic, el reglament ha d’establir quins organismes se’n podran beneficiar (administracions, empreses, particulars, associacions, etc.) i quin procediment administratiu caldrà seguir per optar a obtenir finançament.

Enguany, però, els fons es repartiran de manera equitativa entre els Ajuntaments, ja que la modificació de la llei de l’impost, impulsada el passat mes de desembre amb els vots de Junts, PSC i Ciutadans, ha augmentat el radi d’acció dels fons i ha fet impossible que alguns municipis puguen tenir projectes que opten a finançament dels fons. L’any vinent, ja serà l’organisme de governança qui haurà de decidir la repartició entre els projectes que es presenten per a impulsar econòmicament les àrees nuclears catalanes.

El conseller Torrent ha volgut destacar “el compromís del govern” amb les zones nuclears i en la voluntat de “generar nova activitat econòmica” al voltant de les centrals.

Quan les 3 centrals nuclears catalanes cessen la seua producció es podrien destruir prop de 2.000 llocs de treball entre Vandellòs i Ascó. Segons el calendari de desnuclearització del govern estatal, impulsat per l’actual executiu de Pedro Sánchez, els reactors nuclears d’Ascó haurien d’aturar la seua activitat l’any 2030 (Ascó I), l’any 2032 (Ascó II) i l’any 2035 (Vandellòs II).

Encara amb polèmica

La compareixença del conseller va estar també marcada per la polèmica i les declaracions creuades al voltant de la modificació de la llei de l’impost nuclear del passat desembre. Torrent va retreure la modificació “a correcuita” i que hauria fet demorar l’arribada dels fons al territori, mentre que des de Junts, la diputada Irene Negre va criticar també el posicionament d’ERC, que ha volgut “fer trampes” i “modificar l’organisme de governança” considerant “pobles petits i grans com els de més extensió, quan és evident que es refereix al volum de població”. Pel PSC, el diputat Joaquim Paladella va criticar també la “lentitud” en la gestió dels fons i va defensar la modificació de l’any passat “que incrementa el nombre de municipis que es poden beneficiar dels fons i augmenta la partida” en un 150 %.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies