HomeEconomiaEl consum d'aigua del CAT augmenta un 10% el 2021 i una...

El consum d’aigua del CAT augmenta un 10% el 2021 i una desena de projectes estan a la fase final

El president del CAT, Joan Alginet i el director-Gerent, Josep Xavier Pujol, han presentat el balanç de l’any 2021 i han donat conèixer els principals eixos d’acció d’este 2022.

Pel que fa als consums de l’any anterior, el consum d’aigua per part dels consorciats ha augmentat fins als 70,14 Hm³ de consum anuals, mentre que l’any 2020 aquesta xifra se situava als 63,77 fruit de la pandèmia i l’any 2019 aquest valor era de 73,79 Hm³.

Estes xifres, per tant, mostren un progressiu retorn als consums habituals. L’augment més significatiu s’ha produït en el sector industrial que ha augmentat el seu consum un 22,6% mentre que en l’àmbit dels ajuntaments aquest augment ha estat més moderat situant-se al 3,5%.

 

Accions 2021

La presentació del balanç també ha servit per a detallar l’evolució de les obres previstes en el pla d’inversions (2020-2023) per un valor de 36,6 milions d’euros (50% finançats per l’ACA).

En este sentit, durant el 2021 s’ha estat treballant intensament en alguns projectes relacionats amb la seguretat com el del soterrament d’autoportants i el tram aeri del Coll de Balaguer.

En l’àmbit de l’ETAP de l’Ampolla, el sistema de seguretat física i lògica, el projecte de desbast del dipòsit d’aigua crua que permet extreure els macròfits que s’hi formen i evitar així que puguen entrar a les següents fases del procés de potabilització i el projecte de reducció del risc microbiològic a través d’una planta d’irradiació de llum ultraviolada en el marc de la millora de la qualitat de l’aigua.

Pel que fa als projectes relacionats amb augmentar la capacitat de regulació i garantia cal destacar el dipòsit regulador de Coto del Rei, al Vendrell.

Tots estos projectes es finalitzaran completament durant estos primers mesos de 2022, ja que es troben en la seua fase final, en processos de validacions i entraran en servei de manera gradual en les pròximes setmanes.

 

Projectes 2022

Pel que fa als eixos del 2022, el CAT ha explicat els 3 projectes previstos en el pla d’inversions que estan en procés d’execució i que es finalitzaran tots ells a finals de 2023:

El primer tacracta sobre el projecte d’implantació del sistema d’auscultació a la conducció principal del CAT. El projecte que consisteix en la instal·lació de fibra òptica al llarg de 85 km de la canonada principal que permet la monitorització en temps real i en continu del conjunt de trams que conformen la canonada de formigó pretesat i detecta tots els esdeveniments acústics relacionats amb el trencament de les espires d’acer que poden desencadenar el deteriorament estructural de la infraestructura. Esta instal·lació, a més, permet la posada en marxa d’un sistema d’interpretació de resultats en temps real que serà accessible com un element més de control integrat a la sala de control. El cost aproximat de tot el projecte és de 7 milions d’euros. Este projecte es troba en execució des de novembre de 2021 i té una durada prevista de 18 mesos.

Segon dipòsit d’aigua crua a l’ETAP de l’Ampolla de 185.000 m³ de capacitat. Amb este nou dipòsit es vol augmentar la garantia de subministrament i la capacitat de regulació en el procés de tractament. El cost aproximat del projecte és de 9,9 milions d’euros.

Amb la construcció del dipòsit regulador a Vila-seca el CAT vol augmentar la garantia del subministrament als consorciats. El dipòsit de Vila.-seca està en procés de licitació i té un cost aproximat de 8,4 milions i amb una capacitat de 25.000 m³.

Estos dos projectes es troben en estos moments en fase de licitació i estaran adjudicats al mes d’abril per tot seguit iniciar les obres de construcció. Tenen un termini d’execució de 17 mesos en el cas de Vila-seca i de 13 mesos en el cas del dipòsit de l’ETAP a l’Ampolla.

En tot el conjunt d’estes 10 obres, amb un import estimat d’inversió de 40 M€, estaran totalment finalitzades i incorporades a la gestió operativa del CAT, a finals de 2023, millorant així la qualitat, capacitat de regulació, garantia i seguretat.

 

Col·lapse canonada

El passat 11 de desembre hi va haver un segon episodi de col·lapse de la canonada principal. Esta vegada al seu pas per l’Ametlla de Mar. L’incident es va resoldre amb poc més de 30 hores, quan es va restablir el servei de subministrament als consorciats. Novament, es va tornar a contactar amb el CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) per saber les causes del col·lapse.

L’òrgan científic va entregar ja el seu informe definitiu, en el que novament es confirma que no es tractava d’un defecte de la canonada sinó que el trencament va ser produït per un factor extern: corrosió per clorurs externs procedents del reg per superfície amb aigües salobres al llarg del temps.

El CAT ha apostat per fer una variant de la canonada principal al seu pas per l’Ametlla de Mar. Es tracta d’un tram de 375 metres de nova canonada de formigó armat de diàmetre 1600 mm que es connectarà a la canonada principal desviant així l’actual traçat on hi ha un tram més crític. El projecte està en fase de licitació i s’ha aprovat per la via d’urgència amb un pressupost aproximat d’un milió d’euros. Es preveu que estiga finalitzat a finals del mes de juny.

 

Eixos 2022

A més dels projectes esmentats, el CAT es marca diverses línies estratègiques contemplades en el Pla estratègic 2022-2026, a potenciar este any.

Amb la voluntat d’anar més enllà del compliment de la llei de transparència, el Consorci ha incorporat diverses millores en la seua pàgina web. Per una banda, incorporant l’agenda institucional del president on consten tots els actes i reunions a les quals assisteix Alginet en qualitat de president del CAT. D’altra banda, també s’han fet públiques les retribucions detallades de tots els membres del Consell d’Administració.

Seguint en la mateixa línia dels últims anys, en els quals el CAT ha fet una renovació de la flota de vehicles cap als turismes i furgonetes elèctriques. El Consorci preveu instal·lar dos parcs fotovoltaics per autoconsum a les cobertes de dos dipòsits de grans dimensions; un ubicat a la planta de l’Ampolla i l’altre a les instal·lacions Centrals a Constantí. Amb la instal·lació d’estos parcs solars el CAT preveu assolir cobertures d’autoconsum superiors al 20% del cost energètic que actualment assumeix. Actualment, el CAT té instal·lades plaques solars a les cobertes de tres dipòsits ubicats a Perafort, l’Hospitalet de l’Infant i Constantí.

El Consorci,també es troba immers en el projecte de digitalització dels seus processos potenciant este aspecte a través del departament d’Innovació, Tecnologia i Energia i convertint-se en una indústria 4.0.

Finalment, més enllà de les millores en transparències esmentades anteriorment, el CAT vol millorar la seua comunicació amb els grups d’interès. Amb este objectiu s’encara el segon any consecutiu en el qual se celebraran dos jornades amb els membres del Panell Públic Assessor, un òrgan a través del qual el Consorci vol potenciar i aprofitar per a incrementar la comunicació amb la comunitat i l’entorn.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 17 = 23

Últimes notícies