HomeSense categoriaEl Copate demana al Govern poder fer set tractaments anuals contra la...

El Copate demana al Govern poder fer set tractaments anuals contra la mosca negra

Esta campanya ha estat “una de les pitjors” que es recorden quant a la incidència de la plaga de la mosca negra al territori. La climatologia i el baix cabal de l’Ebre, sense cap gran avinguda a la primavera, han contribuït a la proliferació de larves de mosca negra i la presència de més adults.

El balanç d’esta campanya es va posar damunt la taula de la Comissió de Seguiment de la Mosca Negra que s’ha celebrat esta setmana amb la presència, per primera vegada, de la Plataforma d’Afectats per la Mosca Negra i l’IRTA. Segons Pallarès, la Comissió treballa amb “l’objectiu de cercar solucions més eficaces i eficients en els tractaments per al control de les plagues” i és en este context que es va convidar els representants de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) per tal de conèixer com el projecte del Centre d’Ecosistemes Aquàtics, dirigit per Carles Ibàñez, d’incrementar l’aport de sediments a l’Ebre, pot contribuir també al control de la plaga de la mosca negra.

 

El copate demana poder fer més tractaments

La Comissió va debatre la proposta del Copate d’incrementar el nombre de tractaments que es fan actualment contra la mosca negra, cosa que requerix una major aportació econòmica. L’objectiu és realitzar fins a set tractaments l’any i tindre la disponibilitat pressupostària suficient per a programar la campanya contra la mosca negra amb la previsió necessària i “poder actuar quan toca”, defensa el director tècnic del Copate, Raül Escosa.

La proposta del Copate es traslladarà a la  Generalitat per tal que en els pressupostos del 2020 s’incloga esta petició d’incrementar la partida econòmica destinada als tractaments contra la mosca negra. Actualment el pressupost anual és de 813.000 euros que aporten la Generalitat (673.680), a través dels departaments de Territori, Agricultura, Salut i Empresa i les diputacions de Tarragona (100.000) i Lleida (40.000). El delegat del govern, Xavier Pallarès, es va comprometre a negociar amb els diferents departaments este increment del pressupost per combatre la mosca negra, malgrat tot dependrà que s’aproven els pressupostos del 2020 al Parlament de Catalunya. Pallarés també va insistir que es renegociarà l’aportació que fan les diputacions provincials. “Necessitem més diners i mirarem de justificar-ho a través del projecte del Copate. Estem en este punt i es traslladarà als diferents departaments per veure com s’encabix als pressupostos del 2020”, insistia Pallarès que va explicar que s’intentarà que l’acord arribe en forma “d’un conveni a llarg termini” perquè els tractaments contra la mosca no depenguen cada any de si hi ha o no pressupostos aprovats.

El darrer conveni es va fer per als anys 2015, 2016 i 2017 i el 2018 i el 2019 s’ha treballat sense conveni i amb pressupostos prorrogats. Així el director tècnic del Copate insistix que per actuar amb eficàcia contra la plaga “necessitem fer set tractaments i tenir les coses preparades i disposades per executar  quan toca”, és a dir, entre els mesos de gener i febrer. 

El delegat del govern va insistir però que a la plaga no se la combat “únicament amb diners” i recorda que hi ha altres elements que hi intervenen com la regulació del cabal de l’Ebre, que depèn de la CHE, i les condicions ecològiques del riu. “Intentarem millorar per ser més eficaços”, insistia Pallarès. “La plaga de la mosca negra la tenim controlada al 95%. Però per passar del 95 al 99%, malgrat pot semblar poc, ni doblant els diners que posa la Generalitat ho podríem assolir, per tant hem de ser més enginyosos i utilitzar altres tècniques com la que proposa el doctor Ibáñez”.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 21 = 29

Últimes notícies