La comissió de govern del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha acordat demanar al departament d’Interior el manteniment dels punts de guaita a les Terres de l’Ebre per a la prevenció d’incendis forestals. Un servei del qual la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha anunciat que prescindirà i que comportarà el tancament dels 47 punts de guaita que hi ha al país, ja que els considera obsolets i els substituirà per videocàmeres. “La tecnologia pot complementar la vigilància realitzada per part del guaita però no substituir-la. No podem escatimar recursos en la protecció del nostre entorn natural; a les Terres de l’Ebre tenim una gran extensió d’espais forestals i bona part d’aquesta superfície està protegida”, ha manifestat el president del COPATE, Joan Alginet.
A les Terres de l’Ebre, el principal punt de guaita és el del cim de Caro, però n’hi ha d’altres i tots estan ubicats en punts estratègics: el Negrell i el Tossal d’en Grilló al Port; Punta Alta a la serra de Pàndols; Cerro Gordo a la serra de Godall; la Creu de Santos a la serra de Cardó i la serra de Llaveria. Durant dècades els guaites forestals de les Terres de l’Ebre han identificat qualsevol columna de fum i han detectat rebrots d’un incendi, a més la qualitat de les seues observacions permet distingir si es tracta d’una crema controlada o no.
La petició del COPATE s’afegeix a la de l’Ajuntament de Roquetes que dies enrere va mostrar la seua oposició al tancament dels punts de guaita i el seu desacord amb la situació de precarietat laboral del personal de la categoria de guaita forestal. A les Terres de l’Ebre hi ha 9 guaites.