El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha posat en marxa la 20a campanya de control de les larves de la mosca negra al riu Ebre, una actuació essencial per minimitzar l’impacte d’aquest insecte sobre la població i les activitats econòmiques de la zona.
A la roda de premsa hi han estat presents el president del COPATE, Ivan García, així com el vicepresident de l’Àrea de Salubritat Pública, Rubén Biarnés, acompanyat de tècnics de la mateixa àrea.
El president del COPATE, Ivan García ha declarat, “sabem que aquest tractament és imprescindible per poder assegurar-nos la no proliferació de mosca en aquest tram del riu i també som conscients que enguany es realitza una mica més tard que d’altres anys, la pluja ha estat benvinguda en molts aspectes, en una època de sequera com la que vivim, però ens ha fet endarrerir la realització del tractament. Estem segurs que això no afectarà el resultat final i podrem viure un estiu amb poca presència de mosca negra al riu Ebre”.
L’estratègia de control es basa en l’aplicació d’un producte biològic altament específic per al tractament de les larves de dípters, com la mosca negra (Bacillusthuringiensis var. israelensis (Bti)). Aquest tractament es realitza en set punts estratègics del riu Ebre, des d’Ascó fins a Campredó, amb l’objectiu de garantir una distribució òptima del producte. En cada aplicació, es dispersaran 300 litres de Bti, una quantitat ajustada segons el cabal del riu.
Els tractaments es duen a terme mitjançant helicòpter, un mètode que permet aplicar el producte de manera uniforme i eficient en un temps màxim d’entre tres i quatre hores. Aquest factor és clau per evitar que les condicions meteorològiques canviants dificultin l’efectivitat del procés.
Els mostrejos previs i posteriors a cada tractament permeten avaluar l’eficàcia de la intervenció i determinar l’evolució de la població de mosca negra al riu. Es destaca la importància d’iniciar les actuacions en aquest moment de l’any, quan el metabolisme de l’insecte encara és lent, fet que incrementa l’efectivitat del control.
Gràcies a aquesta estratègia de gestió contínua, els nivells larvaris han disminuït significativament en comparació amb els primers anys de la plaga. No obstant això, es manté la necessitat de continuar amb aquests tractaments per evitar un repunt de la població de mosca negra, atès que les condicions del riu continuen sent propícies per a la seva proliferació.
El COPATE reafirma el seu compromís amb la salut pública i el benestar dels habitants de les Terres de l’Ebre, assegurant que la campanya de control es realitza seguint els criteris científics i ambientals més rigorosos.