HomeTerres de l'EbreEl COPATE obre un procés participatiu per definir el model de...

El COPATE obre un procés participatiu per definir el model de transició energètica a l’Ebre

TERRES DE L’EBRE // El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha obert un procés participatiu per definir el pla de governança i transició energètica a les Terres  de l’Ebre. Un pla que té l’objectiu d’aconseguir, en l’horitzó 2030, un model energètic  propi, basat en l’energia distribuïda i de proximitat i amb un retorn positiu per al  territori, així com assolir la sobirania energètica al mix elèctric i augmentar el consum  d’energies renovables. I en este procés de canvi de paradigma energètic la ciutadania, l’administració pública, el sector econòmic i el sector de la recerca es  consideren peces clau. 

“Des del COPATE, a través del Projecte d’Especialització i Competitivitat  Territorial (PECT) EbreBiosfera, fa gairebé dos anys que treballem amb dues  operacions: Rural Smart Energy i innovació i cadena de valor agroforestal, dos  projectes mitjançant els quals hem treballat en la redacció del pla de transició  energètica i governança a les Terres de l’Ebre i ara aquest pla necessita la  participació de tots els actors del territori”, ha manifestat el president del  COPATE, Joan Alginet. Els objectius de la UE pel 2050 contemplen la neutralitat  carbònica i pel 2030 la reducció d’un 40% dels gasos d’efecte hivernacle i un  increment del 32% de les energies renovables i l’eficiència energètica. “Hem de  passar a l’acció el més ràpid possible i actuar ja si volem transformar el futur  del treball, la mobilitat i l’ús de l’energia”, ha dit Alginet. 

Així, el COPATE ha elaborat una diagnosi que determina les fortaleses i debilitats del procés de transició energètica a les Terres de l’Ebre i ha definit una proposta  d’estratègia que ara s’obre a tots els actors per concretar el pla d’actuació. En  aquest sentit, els quatre consells comarcals ebrencs són socis del PECT  EbreBiosfera i han expressat la seua voluntat de treballar per impulsar la transició i  governança energètica a les Terres de l’Ebre. A més, durant la primera quinzena d’octubre s’ha presentat el pla als alcaldes de les Terres de l’Ebre, ja que  l’administració local és impulsora necessària del canvi i prescriptora imprescindible  del procés. 

Amb l’objectiu de donar a conèixer el procés de transició energètica el pròxim 29  d’octubre s’organitzarà un webinar obert a tota la ciutadania i al novembre està  previst realitzar una consulta entre els diferents actors per captar les seues  percepcions i expectatives.  

Finalment, la jornada telemàtica tindrà lloc dijous a les 18 h de la tarda amb el títol “Un  nou model energètic per a les Terres de l’Ebre” i com a ponents principals comptarà  amb la participació de Santi Martínez i Xavier Massa de Km0 que parlaran de les 

 

Comunitats Energètiques Locals

També hi intervindran el president del COPATE,  Joan Alginet; els tècnics de l’Agència d’Energia del COPATE, Marc Poy i Marga  Estorach i la cloenda anirà a càrrec del director de l’Institut per al Desenvolupament  de les Comarques de l’Ebre (Idece), Albert Salvadó.  

 

 

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 4 =

Últimes notícies