HomeSocietatEl COREMBE il·lumina el Monument per demanar que aquesta sigui permanent

El COREMBE il·lumina el Monument per demanar que aquesta sigui permanent

El col·lectiu per la Reinterpretació del Monument i Tortosins pel Monument va il·luminar el Monument per demanar a l’Ajuntament que compleixi amb el mandat popular sorgit de les urnes de rehabilitar i reinterpretar el Monument.

Demanem a l’ajuntament que l’il·lumini amb la instal·lació d’enllumenat des dels fanals de la vora del riu; de no fer-ho, ho faríem nosaltres. Aquest acte vol reivindicar que la seva rehabilitació i reinterpretació és possible i no passa pel seu desmantellament. El Monument és una oportunitat per iniciar un verdader treball de memòria històrica a Tortosa, utilitzant com a eina el diàleg i la constitució d’una comissió de participació que treballi amb pluralitat i des de tots els àmbits de la ciutat per arribar al coneixement de la pròpia història sense que ningú la pugui manipular” han manifestat des del COREMBE.

A més han afegit que “Aquelles persones que volen que “caigui” o treure el Monument pensem que ho poden fer per diferents motius: Un primer motiu pot ser per sentiments de revenja o venjança i, per tant, els situa a la mateixa alçada i desenvolupament moral d’aquelles persones que després de la guerra també van actuar pels mateixos sentiments. Ho podem entendre però no ho compartim“.

Un segon motiu, aquest més pervers, és que, si es fa desaparèixer la nostra historia dels carrers, aquesta es pot manipular, bé per interessos ideològics o bé per interessos partidistes; per tant, pensen que la història la poden maquillar segons els seus objectius, distorsionant-la per donar resposta als seus interessos. Per als que demanen la seva retirada dir-los-hi que la societat té la història que té i aquesta no es pot amagar o treure dels carrers perquè qui no accepta el passat no pot avançar cap el futur, o el que es pitjor: manipular el missatge per apoderar-se d’un únic discurs” argumenten des del col·lectiu.

Un tercer motiu és no respectar ni reconèixer l’opinió dels altres quan aquesta no coincideix amb els seus apostolats. Aquest fet ens porta a pensar que la seva actitud no es democràtica i que creuen que el seu pensament és el que ha d’imperar, són els que fan servir a totes hores la paraula feixisme per referir-se als que no pensen com ells. Però, en realitat, fan servir aquesta paraula constantment perquè la seva actitud i les seves accions són de caire feixista, per aquesta raó, no els interessa el diàleg ni tampoc la pluralitat de pensament. No volen escoltar ni establir diàleg en cap persona que no pensi com ells. Si aquestes actituds, que no són les majoritàries a Tortosa a nivell social, s’imposen als més de 5.000 tortosines i tortosines que van dir SI al Monument, serem la Baminyán de Catalunya. Els dirigents de Baminyán van enderrocar els budes mil·lenaris; els nostres dirigents volen fer el mateix a Tortosa amb el Monument, a més d’enganyar-nos dient que es farà una passarel·la quan saben que no es podrà fer” afegeixen des del moviment partidari a no tombar el monument.

Nosaltres proposem actuacions de convivència, d’acceptació de la història amb els seus clars i obscurs. Cal saber d’on venim per saber on cal anar i no perdre el nord com a societat. Volem que el Monument sigui inclòs en l’inventari d’espais històrics de la Guerra Civil a la comarca del Baix Ebre. Com és possible que el president del consell comarcal i regidor a l’ajuntament de Tortosa digui que: “cal posar en valor el fet històric perquè el futur no es pugui oblidar” a la vegada que defensa el valor turístic, social i cultural dels espais de la Guerra civil no hagi defensat la inclusió el Monument a l’inventari? I com a regidor de Tortosa no vegi l’oportunitat de turisme i del potencial cultural que té vincular el Monument als itineraris dels espais de la guerra?” ha dit des del COREMBE.

Moltes poblacions han constituït espais de trobada, espais de coneixement de la guerra civil o formen part del COMEBE, per què Tortosa no hi participa? Per què Tortosa no mira cap a la seva historia més recent? Tal vegada perquè els regidors i regidores tenen altres interessos que no passen pel bé de la ciutat. També s’han encès espelmes de colors per recordar els vitralls de Monument i blanques per solidaritat amb el patiment i les morts que hi ha en tota guerra i per manifestar el nostre rebuig a la guerra a Ucraïna” sentencien des del col·lectiu per la reinterpretació del monument.

Ha estat molt acte molt emotiu i amb més de tres-centes persones que han viscut amb nosaltres aquest moment. S’ha volgut donar més rellevància a la persona combatent que està al capdamunt del Monument i en paraules del diari personal de l’artista Saumell: “la figura sense identificar de quin exercit, un supervivent que alça una estrella a la volta del cel per tal que mai més hi hagi una guerra civil” afegien des del COREMBE.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

70 + = 71

Últimes notícies