HomeSocietatEl decret per sol·licitar els ajuts pels aiguats del 2018 es publicarà...

El decret per sol·licitar els ajuts pels aiguats del 2018 es publicarà aquesta setmana

Aquesta setmana es publicarà els decret perquè els 27 pobles ebrencs que esperen ajuts pels aiguats de la tardor del 2018 s’hi puguin acollir. No s’han pogut ampliar els terminis de licitació i execució de les actuacions – de 18 mesos-, com demanaven els consistoris. Es tracta d’ajuts per a zones afectades per emergències de protecció civil i el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarés, ha justificat que no depèn de “la voluntat política” sinó de criteris dels interventors. Els ajuts ascendeix a 6,9 MEUR. El govern espanyol paga la meitat del cost de les obres i els ajuntaments l’altra meitat. El Govern és qui transfereix els diners als consistoris.

Els ajuntaments afectats pels aiguats de l’octubre del 2018 havien demanat al departament de Presidència que donés més temps – que el màxim de 18 mesos que determina l’ajut per zona afectada per emergència de protecció civil- per executar les subvencions. Argumentaven que després del temporal Glòria es troben en una situació “molt precària” per fer front a les reparacions derivades d’aquests episodis i que “tècnica, econòmicament i financerament” no poden assumir aquesta despesa en tan pocs mesos.

El govern espanyol paga la meitat del cost de les reparacions però l’altra meitat l’han de pagar els consistoris. Alcanar, per exemple, rebria 4,28 milions per part de l’executiu estatal. El delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarés, ha justificat que aquests terminis venen marcats pels interventors i que no ha estat una qüestió de “voluntat política”. “A l’hora de declarar l’excepcionalitat té avantatges i té inconvenients perquè has de pagar la meitat. El tema del temps depèn de la intervenció que no aprova una urgència al cap de dos anys”, ha assenyalat Pallarés. “No podem resoldre el tema del temps i ens sap greu però ho hem dit i ho han entès que no és voluntat política sinó que no hi ha cap interventor que ho accepti”, ha insistit.

Pel que fa als efectes del Gloria, el departament d’Agricultura obrirà tres línies d’ajut per a la pesca, l’aqüicultura i l’agricultura, també s’ha intensificat la neteja de boscos al Parc Natural dels Ports i es destinaran 500.000 euros a subvencions per retirar pins i obrir pistes de les zones forestals. També s’ha obert un expedient a Endesa perquè solucioni els problemes dels municipis que van patir llargues apagades durant el temporal mentre que el departament de Salut ja ha reparat els desperfectes als centres sanitaris. Finalment tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua i de l’Ajuntament d’Amposta, s’han posat a treballar per busca “una solució definitiva” a les afectacions viàries que provoca la crescuda del barranc de la Galera al seu pas per la carretera C-12.

D’altra banda el Govern a les Terres de l’Ebre ha creat una comissió territorial per gestionar les post-emergències, ara pel cas del temporal Gloria, i per les que puguin esdevenir. Es tracta de reforçar el seguiment de la gestió i millorar la coordinació inter-departamental. “Hi ha molts ajuts i qüestions en què hem d’anar coordinats”, ha assenyalat el delegat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

63 + = 68

Últimes notícies